A- A+
Πρόταση για εξαγορά «κόκκινων» στεγαστικών με discount από τους ίδιους τους δανειολήπτες
Νέα πρόταση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, ενόψει της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από την αρχή του 2014, κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή. Τί προτείνουν.

Ειδικότερα, οι 29 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν στην πρότασή τους ότι αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και στην Πορτογαλία.

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιό τους, προτείνεται να δίνονται τρεις επιλογές σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίθούν στις υποχρεώσεις τους:

1) Να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής

2) Να μπορούν να εξαγοράσουν το δάνειο σε μειωμένη τιμή, κατόπιν διακανονισμού με την τράπεζα

3) Να έχουν το «προνόμιο της προτεραιότητας» σε περίπτωση που η τράπεζα σκοπεύει να πουλήσει το δάνειο σε ξένο fund.

Η εξαγορά

Στο πλαίσιο της τρίτης επιλογής, ο δανειολήπτης θα ερωτάται εάν θέλει αυτός να αγοράσει το δάνειό του και εφόσον ο ίδιος δεν μπορεί οικονομικά να ανταποκριθεί, να έχει δικαίωμα να προτείνει αυτόν που θέλει να το εξαγοράσει, στο ίδιο ποσοστό επί της πραγματικής αξίας του δανείου, όπως αυτό θα πωλείτο σε ξένα funds

Εν τω μεταξύ μεταβατική ρύθμιση για τους δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επεξεργάζεται η κυβέρνηση ενόψει της άρσης των περιορισμών στους πλειστηριασμούς για την οποία πιέζει η τρόικα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δανειολήπτες θα καταβάλλουν ένα ελάχιστο ποσό στην τράπεζα έτσι ώστε το δάνειο τους να πάψει να είναι «κόκκινο» και θα εξαιρούνται των πλειστηριασμών για χρονικό διάστημα 6 έως 12 μηνών.

Για ένταξη στην ρύθμιση θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και όριο αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας, 150.000 ευρώ για τους άγαμους και 200.000 με 250.000 για έγγαμο με παιδί.

Ο νόμος Κατσέλη θα διατηρηθεί, αλλά θα προωθηθεί και ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης ώστε να αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία.