A- A+
Πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών από 16/1 - Πως θα επιβάλλεται

Στην επιβολή μηνιαίου προστίμου ύψους 100 ευρώ σε όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών προχωρά από τον ερχόμενο μήνα η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όσοι δεν σπεύσουν να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν την 1η δόση έως και τις 16 Ιανουαρίου, θα επιβαρύνονται μηνιαίως με πρόστιμο 100 ευρώ.

Αυτό θα βεβαιώνεται στο λογαριασμό τους στην ΑΑΔΕ, όπως και κάθε άλλος φόρος και θα επιβαρύνεται με τόκους και προσαυξήσεις αν δεν καταβάλλεται.

Όταν το άτομο εμβολιαστεί, το πρόστιμο θα σταματήσει να επιβάλλεται.

Σημειώνεται πως εξαιρούνται από τα πρόστιμα όσοι:

Ποιοι εξαιρούνται:

(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση

(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου

Μισό πρόστιμο τον Ιανουάριο

Σημειώνεται ότι για το μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι μισό, δηλαδή στα 50 ευρώ και στη συνέχεια κάθε μήνας που θα περνά, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με 100 ευρώ.

Αν όμως ο εμβολιασμός γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του εκάστοτε μήνα, το πρόστιμο για το συγκεκριμέν μήνα θα είναι 50 ευρώ.

Πχ. αν κάποιος εμβολιαστεί στις 5 Μαρτίου θα πληρώσει 200 ευρώ ως εξής:

  • 50 ευρώ για τον Ιανουάριο
  • 100 ευρώ για το Φεβρουάριο
  • 50 ευρώ για τον Μάρτιο

ADVERTISEMENT

Δωρεάν self test για όλους

Επιπλέον, για τον έλεγχο της πανδημίας και τον εντοπισμό των ενεργών κρουσμάτων πριν τις γιορτές, αποφασίστηκε η διάθεση δωρεάν self-test.

Συγκεκριμένα, το διάστημα από 6 έως και 12 Δεκεμβρίου όλοι οι ενήλικοι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν από τα φαρμακεία χωρίς κανένα κόστος ένα τεστ.

Το μέτρο θα ισχύσει τόσο για εμβολιασμένους, όσο και για ανεμβολίαστους. Η ίδια άσκσηση θα τρέξει και μετά τα Χριστούγεννα μεταξύ 3 και 7 Ιανουαρίου 2022.