A- A+
Πρόστιμα από την ΤτΕ σε όσες τράπεζες δε ρυθμίζουν δάνεια βάση των νέων κανόνων
Την επιβολή προστίμων από την Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει σχέδιο νόμου που καταθέθηκε στη Βουλή, σε όσες τράπεζες δεν τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση με όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την τρόικα.

Με επιμέρους άρθρο ορίζονται οι αρμοδιότητες της εποπτεύουσας Τράπεζας της Ελλάδας, σχετικά με την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας.

Ο νέος κώδικας

Ο κώδικας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2015 και θα προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για τη ρύθμιση δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Προσοχή! Δε θα γενικεύει την εφαρμογή λύσεων αναδιάρθρωσης όλων των δανείων, καθώς κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά.

Αλλά θα θέτει το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινούνται οι τράπεζες ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τη χρήση μίας σειράς εργαλείων, πολλά από τα οποία εφαρμόζονται και σήμερα.

Επιβολή ποινών

Με το σχέδιο νόμου ορίζεται ότι η κεντρική τράπεζα είναι η μόνη αρμόδια αρχή για την τον έλεγχο της πλήρους και αποτελεσματικής θέσπισης συστημάτων εκ μέρους των τραπεζών και της λήψης διορθωτικών μέτρων που πιθανώς να απαιτηθούν κατά την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας.

Ο εποπτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος συνίσταται στην επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις συστηματικής μη εφαρμογής του Κώδικα από τράπεζες καθώς και σε περιπτώσεις διαπίστωσης αδυναμιών των συστημάτων τους.

Όπως αναφέρεται ρητά στο νομοσχέδιο, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι αρμόδια για τον έλεγχο κάθε μεμονωμένης περίπτωσης και την επίλυση των διαφορών μεταξύ πιστωτών και οφειλετών.

Στο πλαίσιο αυτό οι επιβαλλόμενες κυρώσεις αποσκοπούν στη συμμόρφωση των δανειστών με τις προβλέψεις του Κώδικα και όχι στην αποκατάσταση της προσωπικής βλάβης κάθε οφειλέτη.

Όχι στις χρεώσεις

Επιπλέον ορίζεται ρητά ότι οι τράπεζες, κατά την υπαγωγή των οφειλετών που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, στο πεδίο εφαρμογής του κώδικα, δεν θα προβαίνουν σε οιασδήποτε μορφής χρεώσεις σχετικά με την εξέταση των αιτημάτων των δανειοληπτών.

Οι εν λόγω χρεώσεις θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να κριθούν και ως καταχρηστικές σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Ωστόσο, αναφέρεται στο νομοσχέδιο, κρίνεται σκόπιμη η σχετική ρητή πρόβλεψη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλη η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του Κώδικα θα γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση για τους οφειλέτες.

Με τον τρόπο αυτό θα αποτελεί κίνητρο για αυτούς να επιλέξουν την διαδικασία του Κώδικα.

«Μπλόκο» και στα funds

Εξάλλου, με άλλη παράγραφο αναφέρεται ότι οι κανόνες που θα ισχύουν μέσω του κώδικα δεοντολογίας θα πρέπει να τηρούνται από όλες τις τράπεζες, ελληνικές και ξένες, αλλά και από οποιοδήποτε σχήμα αποκτήσει δάνεια στην Ελλάδα.

Ο λόγος γίνεται για τα distress funds που αποκτούν απαιτήσεις πελατών σε χαμηλές τιμές, πχ. στεγαστικά δάνεια, και στη συνέχεια επιδιώκουν το κέρδος «κυνηγώντας» τους οφειλέτες.

Στο νόμο επισημαίνεται πως στο πεδίο εφαρμογής του κώδικα υπάγονται και όλα τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις και εταιρείες ειδικού σκοπού), στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, στις οποίες μεταβιβάζονται / εκχωρούνται απαιτήσεις πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων από συμβάσεις που έχουν συναφθεί στην Ελλάδα.