A- A+
Προσοχή στις τραπεζικές συναλλαγές τις επόμενες ημέρες λόγω Καθολικού Πάσχα - Τι σημαίνει η ειδική αργία

Τις τραπεζικές συναλλαγές στην Ελλάδα θα επηρεάσει τις επόμενες ημέρες η ειδική αργία που θα ισχύσει λόγω του Πάσχα των Καθολικών την ερχόμενη Κυριακή.

Ειδικότερα, στις 7 και 10 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών,
το διευρωπαϊκό σύστημαΤARGET2 θα παραμείνει κλειστό.

Καθώς οι συγκεκριμένες ημέρες είναι εργάσιμες στην Ελλάδα, συνιστούν ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών.

Τι θα γίνει στη χώρα μας

Τις παραπάνω ημερομηνίες τα καταστήματα των τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά, καθώς θεωρούνται εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους σε αυτά.

Ωστόσο, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του συστήματος TARGET2 δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.

Ειδικότερα, οι συναλλαγές που θα διενεργούνται στις 7 και 10 Απριλίου θα φέρουν ημερομηνία αξίας την Τρίτη 11.04.2023.

Επίσης, τα αρχεία μαζικών πληρωμών και μισθοδοσίας θα πρέπει να φέρουν ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 11.04.2023.

Τέλος, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 και τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023.

ADVERTISEMENT

Τι να προσέξετε

Λόγω της ειδικής αργίας λοιπόν, oι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 7 Απριλίου και τη Δευτέρα 10 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 11 Απριλίου.

Αν θέλετε να μεταφέρετε χρήματα μεταξύ λογαριασμών της ίδιας τράπεζας το διάστημα από 7 έως 10 Απριλίου, η συναλλαγή θα εκτελείται κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τρίτη 11 Απριλίου.

Από την άλλη, για την εκτέλεση μισθοδοσιών, στο αρχείο στο e-banking θα πρέπει να καταχωρηθεί ως ημερομηνία εκτέλεσης είτε η Πέμπτη 6 Απριλίου ή η Τρίτη 11 Απριλίου, εφόσον η εντολή δοθεί από τις 7 Απριλίου και ύστερα.

Τέλος, εάν η ημερομηνία εξόφλησης μίας οφειλής είναι η Παρασκευή 7 Απριλίου, για να είστε καλυμμένοι καλό θα ήταν να δώσετε την εντολή έως και την Πέμπτη 6 Απριλίου.