A- A+
Προσοχή στις «ρομαντικές» απάτες μέσω social media - Μπορεί να κοστίσουν ακριβά

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύουν όσοι χρησιμοποιούν εφαρμοφές που προσφέρουν υπηρεσίες ραντεβού, αλλά και τα social media, καθώς οι απατεώνες παραμονεύουν.

Ο λόγος γίνεται για περιστατικά της κατηγορίας «ρομαντική απάτη» μέσω των οποίων οι δράστες επιχειρούν να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματα.

Πώς στήνεται η απάτη

Οι “ρομαντικοί απατεώνες” δημιουργούν πλαστά προφίλ σε ιστότοπους και εφαρμογές γνωριμιών ή επικοινωνούν με τους στόχους τους μέσω δημοφιλών κοινωνικών μέσων.

Μέσα από την επαφή τους με το θύμα στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μια σχέση οικειότητας, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.

Μάλιστα, μερικές φορές, συνομιλούν αρκετές φορές την ημέρα. Συνθέτουν μια φανταστική ιστορία και στο τέλος ζητούν χρήματα.

ADVERTISEMENT

Πώς να τους καταλάβετε

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που σας προσεγγίζουν οι απατεώνες. Κάποιες ενδείξεις για να τους καταλάβετε είναι οι εξής:

- Κάποιος που γνωρίσατε πρόσφατα μέσω διαδικτύου δηλώνει ότι τρέφει έντονα συναισθήματα για εσάς, ζητώντας σας να επικοινωνήσετε κατ΄ ιδίαν.

- Τα μηνύματά τους είναι συχνά κακώς διατυπωμένα και ασαφή

- Το διαδικτυακό τους προφίλ δεν συνάδει με αυτά που σας λένε

- Μπορεί να σας ζητήσουν να στείλετε προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο

- Πρωτίστως κερδίζουν την εμπιστοσύνης σας και στη συνέχεια σας ζητούν χρήματα, δώρα ή στοιχεία του λογαριασμού ή των καρτών σας

- Αν δεν στείλετε χρήματα ενδέχεται να αποπειραθούν να σας εκβιάσουν. Αν τα στείλετε θα σας ζητήσουν περισσότερα