A- A+
Προσοχή στις «κρυφές» χρεώσεις των πιστωτικών - Πότε επιβάλλονται και πώς να τις αποφύγετε
Ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση των πιστωτικών τους καρτών θα πρέπει να είναι οι πελάτες των τραπεζών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος από αμέλεια να χρεωθούν με επιπλέον τόκους ή άλλες επιβαρύνσεις.

Οι σχετικές ποινές δεν επιβάλλονται αυθαίρετα, αλλά είναι αποτέλεσμα χρήσης της κάρτας με τρόπο που δε συνάδει με τους βασικούς όρους συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με την κάθε τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση οι πελάτες των τραπεζών για να βρουν ποια πολιτική ακολουθεί η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται θα πρέπει να ανατρέξουν στη σύμβαση που υπέγραψαν ή να μιλήσουν με εκπρόσωπό της στο phone banking ή σε κάποιο κατάστημα.

Σε γενικές γραμμές οι σχετικές επιβαρύνσεις χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Α) Τόκοι υπερημερίας

Οι τράπεζες χρεώνουν επιπλέον τόκους σε περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην εξόφληση έστω και της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής.

Συνήθως το επιτόκιο υπερημερίας ισούται με το κατά περίπτωση συμβατικό ετήσιο επιτόκιο πλέον 2,5% ποσοστιαίων μονάδων.

Οι σε καθυστέρηση τόκοι εκτοκίζονται από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης με το επιτόκιο υπερημερίας και οι τόκοι που παράγονται, εφόσον δεν εξοφλούνται, κεφαλαιοποιούνται
(ανατοκίζονται) ανά εξάμηνο.

Β) Έξοδα παρακολούθησης καθυστερήσεων

Δεν είναι λίγες οι τράπεζες πουτ χρεώνουν στους πελάτες τους έξοδα παρακολούθησης των καθυστερήσεών τους, ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης όπου οι επιεφάλαιες εκτινάχθηκαν στα ύψη στη συγκεκριμένη κατηγορία πίστης.

Σε κάθε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, η τράπεζα ειδοποιεί τον πελάτη μέσω των λογαριασμών που του αποστέλλει περιοδικά, ή / και με επιστολή, ή / και μέσω τηλεφώνου, περιλαμβανομένων των SMS.

Η ειδοποίηση μέσω επιστολής ή τηλεφώνου μπορεί να γίνεται και από τρίτα πρόσωπα κατ’ εντολή και για λογαριασμό της τράπεζας, δηλαδή από εισπρακτικές εταιρείες.

Για το λόγο αυτό μπορεί να χρεωθούν έξοδα για κάθε μήνα πέραν των πρώτων 30 ημερών, που ο κάτοχος της κάρτας καθυστερεί να πληρώσει τη δόση του.

Η χρέωση αυτή μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ το μήνα.

Γ) Υπέρβαση πιστωτικού ορίου

Είτε ηθελημένα ή ακούσια, η υπέρβαση του πιστωτικού ορίου επιφέρει έξτρα επιβάρυνση για τον κάτοχο μίας κάρτας.

Συνήθως αυτή η χρέωση είναι εφάπαξ και μπορεί να φτάνει έως και το 5% επί του ποσού της υπέρβασης.

Σε περίπτωση υπέρβασης του πιστωτικού ορίου ο κάτοχος της κάρτας οφείλει να επιστρέψει το συνολικό ποσό της υπέρβασης και το ποσό της ανωτέρω επιβάρυνσης το αργότερο μέχρι την ημερομηνία εξόφλησης του αμέσως επόμενου μηνιαίου λογαριασμού.