A- A+
Προσοχή σε πληρωμές και μεταφορές έως τις 5/4 - Ανατροπή λόγω του καθολικού Πάσχα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι θέλουν να κάνουν συναλλαγές και μεταφορές έως τις 5/4, καθώς το Πάσχα των Καθολικών θα επηρεάσει την τραπεζική λειτουργία στην Ελλάδα.

Για τους Καθολικούς η Παρασκευή 2 Απριλίου και η Δευτέρα 5 Απριλίου είναι αργίες, Μεγάλη Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου δεν θα λειτουργεί το πανευρωπαϊκο σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών (Target2), στο οποίο συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες.

Οι μεταφορές χρημάτων

Έτσι, oι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 2 Απριλίου και τη Δευτέρα 5 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 6 Απριλίου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Σε κάθε περίπτωση αν θέλετε να μεταφέρετε χρήματα μεταξύ λογαριασμών της ίδιας τράπεζας, η συναλλαγή θα εκτελείται κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τρίτη 6 Απριλίου.

Το ίδιο θα ισχύει και με τη χρήση της υπηρεσίας Instant Payments για μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα, καθώς λειτουργεί και τις αργίες.

ADVERTISEMENT

Μισθοδοσίες και πληρωμές

Από την άλλη, για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης είτε η Πέμπτη 1η Απριλίου ή Τρίτη 6 Απριλίου, εφόσον η εντολή δοθεί από τις 2 ως τις 5 Απριλίου.

Τέλος, εάν η ημερομηνία εξόφλησης μίας οφειλής είναι η Παρασκευή 2 Απριλίου, για να είστε καλυμμένοι καλό θα ήταν να δώσετε την εντολή έως και την Πέμπτη 1/4.

Σε διαφορετική περίπτωση η συναλλαγή θα εκτελεστεί την Τρίτη 6 Απριλίου.