A- A+
Προσοχή σε μεταφορές και πληρωμές μέσω τραπέζης από 30/4 ως 4/5 λόγω αργιών

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι θέλουν να στείλουν έμβασμα ή να πληρώσουν οφειλή τους μέσω e-banking, καθώς οι αργίες επηρεάζουν την εκτέλεσή τους.

Εφέτος η Μεγάλη Παρασκευή 30/4, η Δευτέρα του Πάσχα 3/5 και η Πρωτομαγιά που μεταφέρθηκε για τις 4/4, θεωρούνται αργίες για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές που θα καταχωρηθούν από τις 30/4 έως και τις 4/4 θα εκτελούνται ή θα έχουν ημερομηνία αξίας την 5η Μαίου, την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις γιορτές.

Οι μεταφορές χρημάτων

Στο πλαίσιο αυτό αν θέλετε να μεταφέρετε χρήματα σε τρίτο σε λογαριασμό άλλης τράπεζας και δεν το κάνετε έως τη Μεγάλη Τετάρτη, τα χρήματα θα πιστωθούν στον παραλήπτη μία εβδομάδα μετά.

Λέμε για τη Μ. Τετάρτη διότι χρειάζονται 1 - 2 εργάσιμες ημέρες μέχρι να πιστωθεί το έμβασμα στην άλλη τράπεζα.

Αν δεν προλάβει η τράπεζα να εκτελέσει το έμβασμα μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, τότε τα χρήματα θα εμφανιστούν στον παραλήπτη την Τετάρτη 5/5.

Φυσικά, αν μεταφέρετε χρήματα μεταξύ λογαριασμών της ίδιας τράπεζας, η συναλλαγή θα εκτελείται στη στιγμή, αλλά με ημερομηνία αξίας τις 5/5, αν γίνει από τις 30/4 και μετά.

Το ίδιο θα ισχύει και με τη χρήση της υπηρεσίας Instant Payments για μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα, καθώς λειτουργεί και τις αργίες.

ADVERTISEMENT


Μισθοδοσίες και πληρωμές

Από την άλλη, για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης είτε η Πέμπτη 29 Απριλίου για εντολές μέχρι εκείνη την ημέρα ή η Τετάρτη 5/5, εφόσον η εντολή δοθεί από τις 30/4 έως τις 4/5.

Τα χρήματα σε κάθε περίπτωση για τη μισθοδοσία θα μπουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων, ωστόσο θα είναι διαφορετική η ημερομηνία αξίας, με βάση το πότε δόθηκε η εντολή.

Τέλος, εάν η ημερομηνία εξόφλησης μίας οφειλής είναι η Παρασκευή 30 Απριλίου, για να είστε καλυμμένοι, καλό θα ήταν να δώσετε την εντολή έως και την Πέμπτη 1/4.

Σε διαφορετική περίπτωση η συναλλαγή θα εκτελεστεί την Τετάρτη 5/5.