A- A+
Προς το τέλος της η προστασία α΄ κατοικίας - Στη σέντρα στρατηγικοί κακοπληρωτές
Το τέλος του ισχύοντος προστατευτικού πλαισίου της α΄ κατοικίας προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το τέλος του 2014 οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας δανειοληπτών που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μοναδική προϋπόθεση να καταβάλλουν ένα μικρό μέρος της μηνιαίας δόσης. Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος σε αυτή τη ρύθμιση τη χαρακτηρίζει υπερεκτιμημένη, καθώς προστατεύει μόνο 3.000 περιπτώσεις δανειοληπτών.

Το νέο καθεστώς

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων, ύστερα από την νομοθετική ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι η νέα ρύθμιση να κινείται στην ίδια φιλοσοφία με αυτή των επιχειρηματικών δανείων.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας των δανειοληπτών, οι οποίοι αποδειγμένα βρέθηκαν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές

Ερωτηθείς για ελάφρυνση των συνεπών δανειοληπτών, ο κ. Δένδιας απαντά ότι το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο, τουλάχιστον την δεδομένη χρονική στιγμή.

Όμως αποσαφηνίζει ότι οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» θα βρεθούν εκτός της όποιας ρύθμισης, καθώς θέλουν να φορτώσουν τις υποχρεώσεις τους στην ελληνική κοινωνία.