A- A+
Προς παράταση δύο μηνών ως τον Ιούνιο το πάγωμα των χρεών της πανδημίας προς εφορία - Ταμεία

Το ενδεχόμενο παράτασης κατά δύο μήνες, έως τον ερχόμενο Ιούνιο, της έναρξης πληρωμής των παγωμένων χρεών προς εφορία και ταμεία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος γίνεται για οφειλές πληττόμενων από την κρίση του κορωνοϊού επιχειρήσεων, με αρχική καταληκτική ημερομηνία πληρωμής από τον περασμένο Μάρτιο και αργότερα, οι οποίες έχουν παγώσει έως τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ωστόσο, το δεύτερο lockdown και η πίεση που ασκείται στην οικονομική δραστηριότητα από τα περιοριστικά μέτρα βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε δεύτερες σκέψεις για το χρόνο έναρξης εξόφλησης αυτών των οφειλών.

Όπως είπε σε συνέντευή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι αναστολές πληρωμών για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μετά τον Απρίλιο είναι πιθανές σε περίπτωση που δεν έχει επανέλθει η οικονομία.

Αναστολή και μετά ρύθμιση

Η αναστολή έως τον Ιούνιο φυσικά δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους σε μία δόση εκείνη την περίοδο.

Κι αυτό διότι έχει ήδη ψηφιστεί η δυνατότητα αποπληρωμής αυτών των χρεών σε ρύθμιση 12 ή 24 δόσεων, αρχής γενομένης από τη λήξη της αναστολής.

Στην περίπτωση μάλιστα της επιλογής εξόφλησης σε 12 δόσεις, η αποπληρωμή θα γίνει άτοκα, ενώ εάν επιλεγεί διετής περίοδος δόσεων το επιτόκιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, διαμορφούμενο στο 2,50%.

Οι τελικές αποφάσεις για την περίοδο της αναστολής θα ληφθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο - τρίμηνο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και την πορεία της οικονομίας.