A- A+
Προς νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων - Ανακοινώσεις τη Δευτέρα

Στην εφαρμογή νέων μέτρων στήριξης, θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση, μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τις προθέσεις της έκανε γνωστές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, προαναγγέλοντας ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Με νέες δηλώσει τους ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε γνωστό ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Από τι θα εξαρτηθεί

Όπως είπε, η λήψη νέων μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα εξαρτηθεί από την πορεία της νέας μετάλλαξης του Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό, «το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να ανακοινώσει μέτρα ανάλογα με τα μέτρα που θα αποφασίσουν στο τέλος της εβδομάδας στο υγειονομικό επίπεδο» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Συμπλήρωσε δε ότι πάντα αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2022, διότι όπως είπε την τελευταία διετία η χώρα έχει περάσει από πολλές κρίσεις.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε μέτρο εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Με γνώμονα τις εξελίξεις και βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε» κατέληξε ο ίδιος.

ADVERTISEMENT

Πιθανές ενισχύσεις

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν τα μέτρα στήριξης θα αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, για τις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρρα ή θα αφορούν περισσότερους κλάδους.

Το πιο πιθανό είναι τα νέα μέτρα να επικεντρώνονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις, τουλάχιστον προς το παρόν.

Σε αυτή τη φάση φαντάζει απίθανη η ενεργοποίηση οριζόντιων μέτρων στήριξης της οικονομίας, όπως συνέβη πχ. με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

ADVERTISEMENT

Τα σενάρια για Επιστρεπτέα

Παράλληλα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο στοχευμένης ή οριζόντιας νέας παράτασης του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των δόσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που σήμερα έχει οριστεί για την 30ή Ιουνίου 2022.

Τέλος, δεν αποκλείεται εφόσον η εικόνα στην οικονομία χειροτερέψει αρκετά, να μετατραπεί ένα ακόμη μέρος των δανείων της δράσης σε επιδοτήσεις.

Οι όποιες αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν περί τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς έως τότε θα μπορούν να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των μέτρων στα εισοδήματα των επιχειρήσεων.