A- A+
Προς μείωση τα όρια των αποδείξεων για πληττόμενους για το αφορολόγητο του 2020

Στη μείωση του ποσοστού των αποδείξεων επί του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να συγκεντρωθούν για την εξασφάλιση του αφορολόγητου κινείται το υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος γίνεται για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι πολίτες για να μην πληρώσουν το πέναλντι του 22% επί της αξίας των συναλλαγών που δεν πραγματοποίησαν.

Ως γνωστόν, για τις δηλώσεις του 2021, ανεξάρτητα από την πηγή των εισοδημάτων, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δαπάνες με ηλεκτρονικό τρόπο ίσες με το 30% των εισοδημάτων του 2020.

Οι πληττόμενοι της COVID-19

Επειδή όμως κατά τη διάρκεια του 2020 μεγάλος αριθμός φορολογούμενων υπέστη μείωση του εισοδήματός του, ενώ περιορίστηκε και η δυνατότητα κατανάλωσης λόγω των lockdown, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την ελαστικοποίηση του μέτρου.

Συγκεκριμένα, για όσους έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, εξετάζεται η μείωση του ποσοστού από το 30% στο 20% ή στο 10%.

Το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί από την τελική εικόνα που θα έχουν στο ΥΠΟΙΚ για την πορεία των εισοδήματων την περυσινή χρονιά.

Πηγές από την κυβέρνηση πάντως διευκρινίζουν ότι για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, που δεν θεωρούνται πληττόμενοι, το ποσοστό θα παραμείνει στο 30%.