A- A+
Προς μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/4 - Πίνακας με τις νέες απολαβές

Σε μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού από τον ερχόμενο Απρίλιο στοχεύει η κυβέρνηση, η οποία θα εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την αναπροσαρμογή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 770 ή 780 ευρώ από 713 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.

Θα πρόκειται για την τρίτη αύξησή του από τις αρχές του 2022 και τα επίπεδα των 650 ευρώ στα οποία βρισκόταν μέχρι και τις 31/12/2021.

Αντίδοτο για επιχειρήσεις

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 8% έως 9% αναμφίβολα θα προκαλέσει επιβάρυνση στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση αναζητούν λύσεις ώστε ένα τουλάχιστον μέρος της επιβάρυνσης που θα προκύψει από την ενίσχυση της μισθολογικής δαπάνης, να αναπληρωθεί από άλλες πηγές.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές ή να υπάρξει μείωση της φορολογίας.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει κατόπιν διαβούλευσης με τους εταίρους να αποφασίσει για το ύψος του κατώτατου μισθού στο πρώτο μισό του Μαρτίου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.

ADVERTISEMENT

Οι νέοι μισθοί

Εάν η αύξηση τελικά ανέλθει σε 9%, οι νέοι μισθοί θα διαμορφωθούν στα ακόλουθα επίπεδα: