A- A+
Πρόγραμμα μαμούθ για προσλήψεις 100.000 ανέργων με 100% επιδότηση εισφορών από το κράτος

Ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 νέες θέσεις εργασίας θα ενεργοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση.

Η σχετική εξαγγελία έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητοστάκη, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΗ.

Η νέα δράση θα καλύψει για 100.000 νέες θέσεις εργασίας το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτικών και εργαζομένου, για ένα εξάμηνο.

Η 100% επιδότηση ισχύει ανεξάρτητα από τις αποδοχές και την ειδικότητα του εργαζόμενου. Στην περίπτωση δε που προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και μέρος του μισθολογικού κόστους.

Το ετήσιο όφελος

Αυτό σημαίνει ότι το μη μισθολογικό κόστος σε ετήσια βάση υποχωρεί κατά:

  • 2.821 ευρώ αν ο μισθός διαμορφώνεται σε 700 ευρώ
  • 4.000 ευρώ αν ο μισθός διαμορφώνεται σε 1.200 ευρώ

Από την πλευρά τους οι εργοδότες που θα κάνουν χρήση του προγράμματος δεσμεύεονται ότι δε θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας.

Μοναδικός όρος ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξειδικευθεί η δράση. Πχ. δεν έγινε γνωστό εάν υπάρχει προϋπόθεση να μην έχουν γίνει απολύσεις το τελευταίο διάστημα ή για το χρονικό διάστημα δέσμευσης για διατήρηση των δύο θέσεων εργασίας.

Θα μπορεί για παράδειγμα κάποιος να κάνει χρήση της επιδότησης για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια εάν το θέλει να απολύσει τους επιδοτούμενους ή θα πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για ένα επιπλέον διάστημα.

Επέκταση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την επέκταση μέχρι το τέλος του έτους το προγράμματοςΣυνεργασία.

Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού.

Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.