A- A+
Πρόγραμμα Eξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, σαν βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Κατεβάστε τον οδηγό του προγράμματος
Αφορά ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων μικρών, πολύ μικρών, μεσαίων και (υπό προϋποθέσεις) μεγάλων επιχειρήσεων και χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 30.000.000,00€.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως και τις 14/6/2011, μετά τη σχετική παράταση που δόθηκε στο πρόγραμμα.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ

Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν μια πρόταση είτε μεμονωμένα, είτε ως εταίρος σε ομαδικό σχήμα:

Α) Μεμονωμένες Υφιστάμενες και Νέες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο σε επιλέξιμους ΚΑΔ στους τομείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών ΚΑΙ έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητα τους πριν την 01-01-2010.

Β) Υφιστάμενες και Νέες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στον τομέα του Εμπορίου, έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητα τους πριν την 01-01-2010, ΚΑΙ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος με τουλάχιστον μία πολύ μικρή, μικρή ή μεσαία επιλέξιμη επιχείρηση της περίπτωσης (Α).

Γ) Υφιστάμενες Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο σε επιλέξιμους ΚΑΔ στους τομείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών, έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητα τους πριν την 0101-2008, ΚΑΙ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος με τουλάχιστον δύο (2) πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιλέξιμες επιχειρήσεις της περίπτωσης (Α).

Δ) Ομάδες (τουλάχιστον τριών) Υφιστάμενων ή/και Νέων Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες πληρούν τις συνθήκες επιλεξιμότητας της περίπτωσης (Α) ανωτέρω και υποβάλλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο ΚΑΙ σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος.

Για τις περιπτώσεις (Β), (Γ) και (Δ) ανωτέρω ισχύουν τα ακόλουθα:

• Το σύμφωνο συνεργασίας δεν αποτελεί το αντικείμενο του Επενδυτικού Σχεδίου. Κάθε εταιρία συμμετέχει με το διακριτό δικό της επενδυτικό σχέδιο, το οποίο όμως συνδέεται άμεσα με τους στόχους και το περιεχόμενο της συνεργασίας και περιλαμβάνει κοινές ενέργειες (αλλά διακριτές ανά επιχείρηση δαπάνες) που περιέχονται στο σύμφωνο συνεργασίας.

• Το σύμφωνο συνεργασίας αποτελεί πλαίσιο κοινών ενεργειών με βάση την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των μελών που το απαρτίζουν για την μείωση του κόστους, για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας για την αποτελεσματικότερη προβολή και προώθηση προϊόντων κτλ.

• Με την επίσημη προκήρυξη του προγράμματος θα ορίζονται λεπτομερώς τα μέρη και οι προϋποθέσεις του σύμφωνου συνεργασίας.

ΌΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Επιλέξιμες επιχειρήσεις θεωρούνται οι εταιρικές επιχειρήσεις (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία), καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι υφιστάμενοι συνεταιρισμοί κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τηρούν βιβλία Β και Γ κατηγορίας, με δραστηριότητα που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε έναν από τους κωδικούς Κ.Α.Δ. 2008 (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ), όπως αυτοί αναγράφονται στην άδεια λειτουργίας της μονάδας ή τη βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.

Τέλος, επιλέξιμες θεωρούνται οι επιχειρήσεις που ικανοποιούν το σύνολο των ακολούθων προϋποθέσεων:

• Οι επιχειρήσεις να μην είναι προβληματικές
• Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου από τις νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις δεν δύναται να υπερβαίνει το 50% του Μέσου Όρου του Κύκλου εργασιών της επιχείρησης της τελευταίας 3ετίας ή διετίας ή κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης
• Οι επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα

Σημείωση: η ίδια συμμετοχή να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 25% επί του συνόλου του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Στο πλαίσιο της Προγράμματος ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από €30.000,00 έως €250.000,00 ευρώ. Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα εξάμηνης (6) παράτασης.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης που καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης και διαμορφώνεται ως εξής:

1) Ανεξαρτήτως μεγέθους της (μικρομεσαίας) Επιχείρησης, και για μεμονωμένα Επιχειρηματικά Σχέδια της περίπτωσης (Α):

• 45% του επιλέξιμου προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια.

2) Για την περίπτωση των συνεργασιών με μεγάλες επιχειρήσεις - συνεργασίες της περίπτωσης (Γ) :

• 40% του επιλέξιμου προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις και,
• «45% - 50% του προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για τις ΜΜΕ»

3) Για Επιχειρηματικά Σχέδια σε συνεργασίες των περιπτώσεων (Β) και (Δ):

• «45% - 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια»

ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ:

Ενδεικτικές ενέργειες των εν δυνάμει επιχειρηματικών σχεδίων:

• Αγορά Μηχανημάτων πακετοποίησης, συσκευασίας, ετικετοποίησης
• Προμήθεια λογισμικού για εφαρμογές ηλεκτρονικού επιχειρείν (ebusiness), περιλαμβανομένων των εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), ηλεκτρονικού καταστήματος - αγορών.
• Αγορά Εξοπλισμού φιλοξενίας βασικών εφαρμογών.
• Δημιουργία Πολυγλωσσικής Ιστοσελίδας με τουλάχιστον τρεις γλώσσες
• Δημιουργία Αυτοματοποιημένων Τηλεφωνικών κέντρων
• Δοκιμές / επαληθεύσεις / πιστοποίηση προϊόντων / συσκευασίας προϊόντων από διαπιστευμένους φορείς και εργαστήρια
• Αγορά Εργαστηριακού Εξοπλισμού Ελέγχου ποιότητας / Δημιουργία εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου
• Συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις ή Επαγγελματικές Εκθέσεις με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό
• Διαφημιστικές καταχωρήσεις -εκθέσεις και σε έντυπα ή ηλεκτρονικά

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά δαπάνη δύναται να κυμαίνεται έως :

1. 50% για Μηχανολογικό Εξοπλισμό
2. 40% για Δαπάνες πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών.
3. 100% για Ενέργειες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων και συσκευασίας
4. 100% για Ενέργειες προβολής και προώθησης σε αγορές - στόχους
5. 50% για δαπάνες Προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας
6. 40% για άυλες δαπάνες και ειδικότερα έως 50.000€ για Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
7. 10 % για ενέργειες Ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων

Ως ημερομηνία έναρξης δαπανών ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο παρόν Πρόγραμμα.

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η δράση υλοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας - Διεύθυνση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΔΜΜΕ) και τον Ενδιάμεσο Φορέα του Επιχειρησιακού
Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα «ΕΦΕΠΑΕ».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω των δικτυακών τόπων του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ (ΕΦΕΠΑΕ) και του ΥΠΟΙΑΝ.