A- A+
Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με επίδομα 4.258 ευρώ για νέους αγρότες
Πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας ενίς αξαμήνου θα «τρέξει» ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για νέους αγρότες. Στις 4.258 ευρώ το επίδομα.

Στα πλαίσια της δράσης, 445 άνεργοι επιστημόνες Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό χώρο και συγκεκριμένα γεωτεχνικοί (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι), τοπογράφοι μηχανικοί και οικονομολόγοι θα τοποθετηθούν σε εξειδικευμένες θέσεις πρακτικής εξάσκησης σε υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Θα πιστοποιηθούν για την εργασιακή εμπειρία που θα αποκτήσουν για ένα εξάμηνο (800 ώρες), με στόχο τη βελτίωση της προοπτικής για την ένταξη του στην αγορά εργασίας.

Οι δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι επιστήμονες Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής εκπαίδευσης και ειδικότερα άνεργοι γεωτεχνικοί (και συγκεκριμένα γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι), τοπογράφοι μηχανικοί και οικονομολόγοι, των οποίων η εξειδίκευση είναι συναφής με τον αγροτικό τομέα.

Εκτός των ανωτέρω, θα δοθεί έμφαση στην διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση:

•των νέων
•των γυναικών
•των μακροχρόνια ανέργων,
•καθώς και των ανέργων από ειδικές κοινωνικές ομάδες (άνεργοι από ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού).

Το επίδομα και οι αιτήσεις

Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα λάβουν επίδομα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, το οποίο ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 4.258 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων και των κρατήσεων για ασφαλιστική κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου για κάθε ωφελούμενο.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αρχίζει την Δευτέρα 14/10/2013 και λήγει την Τρίτη 29/10/2013, ώρα 14.00 μ.μ.

Κάθε ενδιαφερόμενος για να συμμετέχει στο Πρόγραμμα πρέπει:

A. να συμπληρώσει και να υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε www.opekepe.gr την φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής» το αργότερο μέχρι την Τρίτη 29/10/2013 και ώρα 14.00.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλλει μία αίτηση και για ένα μόνο νομό. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτηση θα απορρίπτεται.

Β. Να διαφυλάξει το αποδεικτικό της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησής του η οποία εμφανίζεται σε εκτυπώσιμη μορφή (pdf) και στην οποία αναγράφεται ο «Κωδικός Αριθμός Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ). Ο κωδικός αυτός είναι μοναδικός για κάθε «Αίτηση Συμμετοχής» και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα που δημοσιεύονται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Αναλυτικές Πληροφορίες στο πλήρες κείμενο της Πρόσκλησης στα Σχετικά Αρχεία.

Η επιλογή των υποψηφίων

Οι συμμετέχοντες άνεργοι στο πρόγραμμα θα επιλεγούν με τα κριτήρια και τη διαδικασία που προβλέπεται στο πλήρες κείμενο της Πρόσκλησης (Σχετικά Αρχεία) και θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων που θα συγκροτήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης.

Οι άνεργοι, που θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων, δεν θα υπερβούν τα 445 άτομα, τα οποία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στο ενιαίο σύστημα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, οι ωφελούμενοι για να έρθουν σε επαφή και να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες και μεθοδολογίες που αφορούν τα αντικείμενα αρμοδιότητας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., θα συμμετάσχουν σε ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν από στελέχη του Οργανισμού και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Η διαδικασία

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την υλοποίηση του συστήματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας θα ορίσει για κάθε Ωφελούμενο έναν Υπεύθυνο Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας, ο οποίος θα συντάσσει από κοινού με τον Ωφελούμενο το εξατομικευμένο σχέδιο απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για με βάση τις δεξιότητες και τα προσόντα του, όπως αυτά δηλώθηκαν στην αίτηση του και θα παρακολουθεί τακτικά την πρόοδο του ωφελουμένου και θα τον καθοδηγεί αναλόγως των εργασιών στις οποίες θα συμμετέχει.

Στη συνέχεια και με τη βοήθεια των εξατομικευμένων σχεδίων, οι ωφελούμενοι θα τοποθετηθούν στην κατάλληλη θέση, ώστε να συμμετέχουν και να υποβοηθούν τα στελέχη του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στις εργασίες του Οργανισμού.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έχουν αποκτήσει πιστοποιημένη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα συναφή με τις αρμοδιότητες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και συγκεκριμένα, στα εξής αντικείμενα:

α) στις Αιτήσεις Ενίσχυσης των αγροτών σε σχέση με τη συμμόρφωσή τους στις απαιτήσεις των υφιστάμενων κανόνων Ενιαίας Ενίσχυσης,

β) στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των Αιτήσεων που εφαρμόζεται τόσο στα αλφαριθμητικά όσο και στα γεωχωρικά δεδομένα,

γ) στις διαδικασίες διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων συμμόρφωσης των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης

δ) στη συμβουλευτική στήριξη των αγροτών για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με έμφαση στη νέες ορθές καλλιεργητικές και περιβαλλοντικές πρακτικές και

ε) στην ενημέρωση των αγροτών μέσω απλουστευμένων διαδικασιών (έντυπα, οδηγοί κλπ.) των επιχειρηματικών δυνατοτήτων που ανοίγονται για την διαφοροποίηση του γεωργικού επαγγέλματος.

Τα κριτήρια συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι γεωτεχνικοί, τοπογράφοι μηχανικοί, οικονομολόγοι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, οι οποίοι πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

• Να είναι κάτοχοι πτυχίων γεωτεχνικού (γεωπόνου, δασολόγου, κτηνιάτρου), τοπογράφου μηχανικού, οικονομολόγου από σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα) ή να διαθέτουν σχετική βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των σπουδών τους.

Ειδικότερα για τους οικονομολόγους απαιτείται να διαθέτουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό τομέα ή βεβαιούμενη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό χώρο. Οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας όπου απαιτείται από το ΔΟΑΤΑΠ.

• Να έχουν την ιδιότητα του άνεργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ.

• Για τους ανέργους επιστήμονες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε επαγγελματικές ενώσεις ή επιμελητήρια και δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα ανέργων, να έχουν ατομικό/οικογενειακό εισόδημα για το οικονομικό έτος 2013 (εισόδημα 2012) έως 5.000 €.

• Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι πολίτες που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Ηλεκτρονική υποβολή

Κάθε ενδιαφερόμενος για να συμμετέχει στο Ενιαίο σύστημα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας πρέπει:

A. να συμπληρώσει και να υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε www.opekepe.gr τη φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής» το αργότερο μέχρι την Τρίτη 29/10/2013 και ώρα 14.00.

Αιτήσεις που θα κατατεθούν μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα, θεωρούνται εκπρόθεσμες και αποκλείονται.

Εφιστάται η προσοχή των νέων ανέργων επιστημόνων στη συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων πεδίων της «Αίτησης Συμμετοχής». Σημειώνεται ότι η «Αίτηση Συμμετοχής» επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75/Α/1986), όπως ισχύει.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλλει μία αίτηση και για ένα μόνο νομό. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτηση θα απορρίπτεται.

Β. Να διαφυλάξει το αποδεικτικό της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησής του η οποία εμφανίζεται σε εκτυπώσιμη μορφή (pdf) και στην οποία αναγράφεται ο «Κωδικός Αριθμός Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ).

Ο κωδικός αυτός είναι μοναδικός για κάθε «Αίτηση Συμμετοχής» και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της παρούσας.