A- A+
Προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου η Attica Bank - Τι θα συμβεί αν δεν βρει τα λεφτά
Απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως και 748 εκατ. ευρώ έλαβε η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank. Συμμετέχει το ΤΣΜΕΔΕ.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, όπως αυτές εκτιμήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχονται σε 584 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 748 εκατ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο.

Στα ποσά αυτά εμπεριέχεται και προηγούμενη, από το 2014, προσδιορισμένη ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 434 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε στη γ.σ., στόχος της Διοίκησης είναι η κάλυψη των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), έτσι ώστε η Attica Bank να συνεχίσει τη σχεδόν εκατονταετή πορεία της, αυτόνομη και ισχυρή.

Συμμετοχή ΤΣΜΕΔΕ

«Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Με τη στήριξη του βασικού μετόχου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ αλλά και των υπολοίπων μετόχων, της διοίκησης, των στελεχών και του συνόλου του προσωπικού της Attica Bank» τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας Ι. Γαμβρίλης.

Το Ταμείο κατέχει το 51% της τράπεζας, που σημαίνει ότι εάν καλύψει το ποσοστό θα πρέπει να εισφέρει περίπου 400 εκατ. ευρώ στην αύξηση.

Αν και στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο της έκδοσης μετοχών από ιδιώτες, στη χειρότερη για την τράπεζα περίπτωση, θα πρέπει να αντληθούν τα 584 εκατ. ευρώ του βασικού σεναρίου. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από το ΤΧΣ.

Το κακό σενάριο

Αν δεν καταφέρει να πιάσει ούτε το στόχο κάλυψης του βασικού σεναρίου, τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα για την Attica Bank.

Σε αυτήν την περίπτωση η Attica Bank θα τεθεί σε εκκαθάριση. Θα σπάσει δηλαδή σε «καλή» και «κακή» με διασφάλιση του συνόλου των καταθέσεων, εάν αυτό γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το καλό κομμάτι θα απορροφηθεί κατά πάσα πιθανότητα από τους συστημικούς ομίλους. Το σενάριο να παραμένει αυτόνομο για να πουληθεί σε μεταγενέστερο χρόνο είναι λιγότερο πιθανό.