A- A+
Προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου έως 4,57 δισ. ευρώ η Alpha Bank – Ζητά 550 εκατ. ευρώ από την αγορά
Το χορό των αυξήσεων κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών άνοιξε η Alpha Bank με την πρόσκληση των μετόχων της σε γενική συνέλευση για την λήψη απόφαση για έκδοση νέων μετοχών 4,57 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της διοίκησης της τράπεζας που θα τεθεί υπόψιν του σώματος των μετόχων της, ο πρώτος στόχος της Alpha Bank είναι να συγκεντρώσει 550 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, ποσό που αντιστοιχεί στο 12% των κεφαλαιακών της αναγκών.

Σε αυτήν την περίπτωση ο στόχος για το ελάχιστο 10% που διασφαλίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα στις συστημικές τράπεζες θα υπερκαλυφθεί και η τράπεζα θα αποφύγει την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), το κόστος των οποίων είναι υψηλό, ξεκινώντας τον πρώτο χρόνο από το 7%.

Το plan B

Σε περίπτωση που ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, υπάρχει εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει τη μείωση της έκδοσης μετοχών και τη διάθεση CoCos στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Με τον τρόπο αυτό το ποσό που θα αντιστοιχεί στο 10% της αύξησης με μετρητά θα περιοριστεί, διασφαλίζοντας τον έλεγχο της τράπεζας για τους μετόχους της που θα εισφέρουν χρήματα.

Με τον τρόπο αυτό θέλει να διασφαλίσει τους επενδυτές που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην αύξηση, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ανάδοχος που να εγγυάται την κάλυψή της, προσφέροντας ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας στην όλη διαδικασία.

Για παράδειγμα, αν συγκεντρωθούν από τους ιδιώτες επενδυτές 300 εκατ. ευρώ, η τράπεζα θα περιορίσει το ύψος της αύξησης σε μετρητά από τα 4,57 δισ. ευρώ κάτω από τα 3 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ θα αντληθούν σε αυτήν την περίπτωση με τη διάθεση CoCos στο ΤΧΣ και το ποσοστό κάλυψης της αύξησης θα διαμορφώνεται πάνω από το ελάχιστο όριο του 10%.

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Alpha Bank έχει κάνει τις κινήσεις της και θεωρεί εξασφαλισμένη την άντληση ενός εύλογου ποσού, που θα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία της.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Δημήτρη Μαντζούνη με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2012, με την οποία εξέφρασε την αισιοδοξία του για επαρκή κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.

«Ενόψει της αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου και με Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί επιτυχώς στις τεθείσες προϋποθέσεις ώστε να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.