A- A+
Προ των πυλών νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων λόγω Όμικρον

Έτοιμη να ενεργοποιήσει νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς θα τεθούν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, δηλώνει η κυβέρνηση.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτε. Ωστόσο τις επόμενες δύο - τρεις εβδομάδες θα εξεταστεί η  κατάσταση στην αγορά και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Πιθανές ενισχύσεις

Σε αυτή τη φάση, φαντάζει απίθανη η ενεργοποίηση οριζόντιων μέτρων στήριξης της οικονομίας, όπως συνέβη πχ. με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Πιο πιθανή είναι η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας μέσω:

  • Αναστολών συμβάσεων εργασίας
  • Ενεργοποίησης του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Έτσι, οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και θα πληρώνονται από το κράτος τουλάχισον με ένα μέρος του μισθού τους, διασφαλίζοντας και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

ADVERTISEMENT

Τα σενάρια για Επιστρεπτέα

Παράλληλα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο στοχευμένης ή οριζόντιας νέας παράτασης του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των δόσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που σήμερα έχει οριστεί για την 30ή Ιουνίου 2022.

Τέλος, δεν αποκλείεται εφόσον η εικόνα στην οικονομία χειροτερέψει αρκετά, να μετατραπεί ένα ακόμη μέρος των δανείων της δράσης σε επιδοτήσεις.

Οι όποιες αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν περί τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς έως τότε θα μπορούν να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των μέτρων στα εισοδήματα των επιχειρήσεων.