A- A+
Πότε θα λειτουργήσουν τα 120 ΚΕΠ για δανειολήπτες - Τι υπηρεσίες θα προσφέρουν
Στη σύσταση 120 ειδικών Γραφείων Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια σε όλη τη χώρα προχωρά η κυβέρνηση.

Μέσα από αυτά τα κέντρα θα δίνονται οδηγίες σε όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του τραπεζικού τους χρέους.

120 γραφεία

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) αποφάσισε τη δημιουργία 120 Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) σε 50 πόλεις, 25 νησιά και 45 μεγάλους δήμους της χώρας.

Τα γραφεία αυτά θα προηγηθούν των 30 Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, τα οποία θα χρειαστούν νέο προσωπικό.

Αντιθέτως τα ΓΕΥΔ θα στηθούν με ταχείες διαδικασίες σε δήμους και κτίρια Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και χωρίς την ανάγκη πρόσληψης νέου προσωπικού.

Οι υπηρεσίες

Τα κέντρα αυτά θα παρέχουν ενημέρωση για:

  • Ρυθμίσεις δανείων μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών
  • Τις διαδικασίες υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη
  • Θέματα που αφορούν τους πλειστηριασμούς κατοικιών
  • Τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών

Επιπλέον, θα συνδράμουν τους δανειολήπτες στην κατάρτιση οικογενειακών προϋπολογισμών με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να υπολογίζουν τις δόσεις των δανείων που μπορούν να πληρώνουν στις τράπεζες.

Τέλος, ειδικοί θα γνωστοποιούν επίσης στους πολίτες τα δικαιώματά τους όπως απορρέουν από τους νόμους περί προστασίας καταναλωτή και άλλων θεσμικών πλαισίων αναφορικά με τις δανειακές συμβάσεις, τις πιστωτικές κάρτες κ.λπ.

Πού θα ανοίξουν

Σύμφωνα με το πλάνο της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, γύρω στον Μάρτιο θα ιδρυθούν άλλα δύο Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Αττική και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.

Τα ΓΕΥΔ θα συστεγάζονται με δημόσιες υπηρεσίες αιχμής που εξυπηρετούν πολίτες ώστε να αξιοποιηθούν πιθανές συνέργειες.

Η στελέχωσή τους θα γίνει με υπάρχοντες δημοσίους υπαλλήλους, που θα επιμορφωθούν και θα υποστηρίζονται από τα τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Συνεπώς, δεν θα υπάρξει ζήτημα πρόσληψης ή επιβάρυνσης του προϋπολογισμού.

Τον Απρίλιο ξεκινούν

Τον Απρίλιο αναμένεται να ανοίξουν τα πρώτα 12 ΓΕΥΔ στις πρωτεύουσες των Περιφερειών, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Τρίπολη, Λαμία, Ιωάννινα, Σύρος, Κοζάνη, Κέρκυρα και Μυτιλήνη.

Τον Μάιο ο προγραμματισμός προβλέπει τη σύσταση 26 γραφείων σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, στους μεγαλύτερους δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα ανοίξουν άλλα 79 ΓΕΥΔ σε πρωτεύουσες νομών όπου δεν θα δημιουργηθούν ΚΕΥΔ, καθώς και σε μεγάλους πληθυσμιακά δήμους κυρίως της Αττικής.

Τα 30 από τα 120 ΓΕΥΔ θα αποτελέσουν τη βάση της δημιουργίας των ΚΕΥΔ κι έτσι θα προκύψει ένα δίκτυο που θα καλύπτει όλη τη χώρα με κεντρικούς κόμβους τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών και απολήξεις τα ΓΕΥΔ.