A- A+
Πότε θα δοθεί το 800άρι στους υπό αναστολή εργαζομένους - Τα ποσά ανάλογα με τις ημέρες

Από τα τέλη Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εργαζομένους, η σύμβαση των οποίων θα τεθεί σε καθεστώς αναστολής.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για το μήνα Νοέμβριο θα διαμορφωθεί στα 800 ευρώ έναντι 534 ευρώ που ίσχυε το προηγούμενο διάστημα.

Φυσικά, οι εργαζόμενοι θα λάβουν την αναλογία της αποζημίωσης των 800 ευρώ βάση των ημερών που θα βρεθούν υπό αναστολή το μήνα Νοέμβριο.

Έτσι, κάποιος που θα μείνει σε αναστολή όλο το μήνα θα λάβει 800 ευρώ, ενώ αυτός που θα μπει σε αναστολή από 7 Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης του lockdown έως το τέλος του μήνα θα λάβει 640 ευρώ.

Τα ποσά κατά περίπτωση

Ειδικότερα, τα ποσά που θα δοθούν ανά εργαζόμενο διαμορφώνονται, ανάλογα με την ημερομηνία έναρξης της αναστολής στα ακόλουθα επίπεδα:

Παραδείγματα

- Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 3.11.2020 και θα λάβει 747 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 28 ήμερες αναστολής)

- Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ τίθεται σε αναστολή από 7.11.2020 και θα λάβει 640 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 24 ήμερες αναστολής)

- Εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση βάσει ΚΑΔ που έχει τεθεί σε αναστολή από 1.11.2020 θα λάβει 800 ευρώ ή την αναλογία επί των 800 ευρώ για τις ήμερες του Νοέμβριου που είναι σε αναστολή.

Σε κάθε περίπτωση όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής το κράτος καλύπτει τις συνολικές ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού.

Για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που θέτουν υποχρεωτικά ή μη τους εργαζόμενους τους σε καθεστώς αναστολής απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις κι αν τις πραγματοποιήσουν αυτές είναι άκυρες

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που θέτουν το προσωπικό τους σε αναστολή ισχύει και η ρήτρα διατήρησης του υφιστάμενου αριθμού εργαζομένων για ένα μήνα μετά την ενεργοποίηση των αναστολών.

ADVERTISEMENT

Η υποβολή δήλωσης από εργοδότες - εργαζομένους

Για τον μήνα Νοέμβριο, οι πληττόμενες και οι κλειστές επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας  εργαζομένων τους από 15/11/2020 έως και την 7/12/2020. 

Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται  και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο ίδιο ανωτέρω διάστημα, δηλαδή από 15/11/2020 έως και την 7/12/2020, στις περιπτώσεις που τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη.  

Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά  μέχρι τέλος του μήνα και για κλειστές επιχειρήσεις από 27/11/2020 έως και 3/12/2020.