Στην τελική ευθεία βρίσκεται το λανσάρισμα της νέας αμιγώς ψηφιακής τράπεζας της Πειραιώς, με την ονομασία Snappi, με στόχο την ανάπτυξη των εργασιών της στην Ελλάδα σε πρώτη φάση.
Όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Πειραιώς, το εμπορικό λανσάρισμα της Snappi αναμένεται σε 6 - 9 μήνες από σήμερα.
Δηλαδή θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά της στην ελληνική αγορά το νωρίτερο τον ερχόμενο Απρίλιο, προσφέροντας το σύνολο των τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, αποκλειστικά με διαδικτυακό τρόπο.
Σε δεύτερο χρόνο προγραμματίζεται η επέκταση των δραστηριοτήτων της σε ακόμη 3 - 4 ευρωπαϊκές αγορές.
Πού θα στοχεύσει
Σύμφωνα με την ομιλία του κ. Κουτεντάκη σε συνέδριο της Mastercard, η Snappi θα στοχεύσει στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Gen Z και των Millennials.
Δηλαδή σε άτομα ηλικίας έως 44 ετών που έχουν γεννηθεί μετά το 1980. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση στην εξοικείωση των νέων γενιών σε τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται από ταχύτητα και ασφάλεια.
Κατά τον ίδιο τα δανειακά προϊόντα της θα έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, προσιτό κόστος και θα χαρακτηρίζονται από ταχύτητα και ασφάλεια.
Μένει να φανεί πόσο ανταγωνιστικά θα είναι τα νέα προγράμματα που θα διαθέσει στην ελληνική αγορά η Snappi, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά πιστωτικά ιδρύματα.
Αναμφίβολα, πλεονέκτημά της είναι ότι θα λειτουργεί με χαμηλότερο κόστος, καθώς δεν θα έχει καταστήματα και όλες οι υπηρεσίες θα προσφέρονται online.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Πειραιώς, η Snappi θα προσφέρει σε όλες τις χώρες:
- embedded finance (δάνεια τη στιγμή της αγοράς)
- Λύσεις σε ιδιώτες πελάτες για την καθημερινή τραπεζική (λογαριασμοί, κάρτες)
- Πλήρη γκάμα υπηρεσιών σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Οι τάσεις στις πληρωμές
Συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα Shaping the Future of Retail Banking: Digital Transformation & Strategic Innovation, ο κ. Κουτεντάκης περιέγραψε τις αλλαγές στην αγορά πληρωμών διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα.
Όπως είπε, οι σχετικές υπηρεσίες έχουν εξελιχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότερο από ό,τι την προηγούμενη 50ετία και αυτός ο ρυθμός θα διατηρηθεί αμείωτος.
Χαρακτηριστικά σημεία των τελευταίων ετών είναι η εκθετική αύξηση του αριθμού των συναλλαγών, καθώς και η εισαγωγή πολλών και ποικίλων εργαλείων και μέσων πληρωμής:
- Wallets
- Crypto
- Ψηφιακό ευρώ
- Account to account πληρωμές (Α2Α)
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα κινούμαστε ήδη προς την κατεύθυνση των A2A πληρωμών, η οποία αναπτύσσεται με γοργά βήματα και με τη θετική συνδρομή της υπηρεσίας IRIS.