A- A+
Πότε γίνονται αδρανείς οι καταθετικοί λογαριασμοί με κίνδυνο να τα πάρει όλα το Δημόσιο

Τον κίνδυνο να χάσουν χρήματα που βρίσκονται σε λογαριασμούς, οι οποίοι καθίστανται ανενεργοί, έχουν οι καταθέτες αν δεν κάνουν καμία συναλλαγή για πολλά χρόνια.

Στην προκειμένη περίπτωση το υπόλοιπο ενός λογαριασμού που αδρανοποιείται παραγράφεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4151/2013, εάν περάσουν 20 χρόνια από την τελευταία σας πραγματική συναλλαγή.

Η διαδικασία αδρανοποίησης

Για να παραμείνει ένας λογαριασμός ενεργός, δηλαδή για να μπορείτε να κάνετε συναλλαγές, θα πρέπει να επικαιροποιείτε κάθε χρόνο τα στοιχεία σας στην τράπεζα. Δείτε πως γίνεται η επικαιροποίηση online.

Αν καθυστερήσετε πολύ ο λογαριασμός αδρανοποιείται και για να μπορείτε εκ νέου να τον χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας.

Από εκεί και πέρα, είτε είστε επικαιροποιημένοι στην τράπεζα είτε όχι, το δημόσιο θα σας πάρει τα χρήματα που βρίσκονται στο λογαριασμό αν περάσουν 20 χρόνια χωρίς πραγματική συναλλαγή.

ADVERTISEMENT

Οι πραγματικές συναλλαγές

Πραγματική συναλλαγή θεωρείται αυτή που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των δικαιούχων του λογαριασμού, όπως:

  • Κατάθεση μετρητών
  • Ανάληψη μετρητών
  • Μεταφορά χρημάτων
  • Πληρωμή λογαριασμού


Από την άλλη, συναλλαγές όπως η πίστωση τόκων και η χρέωση εξόδων ή/και προμηθειών δεν θεωρούνται πραγματικές συναλλαγές και δεν διακόπτουν την αδράνεια του λογαριασμού.

ADVERTISEMENT

Πώς ενεργοποιείται ξανά

Όσο λοιπόν κάνετε συναλλαγές μέσω του λογαριασμού σας και ταυτόχρονα επικαιροποιείτε κάθε χρόνο τα στοιχεία σας, δεν κινδυνεύετε.

Στην περίπτωση όμως που ο λογαριασμός σας είναι αδρανής λόγω μη επικαιροποίησης στοιχείων, η επανενεργοποίησή του είναι εύκολη.

Συγκεκριμένα, αυτό γίνεται με δύο τρόπους:

- Μέσω e-banking

Αν διαθέτετε ενεργούς κωδικούς επικαιροποιείτε τα στοιχεία σας online και στη συνέχεια πραγματοποιήστε τουλάχιστον μία συναλλαγή με άμεση χρέωση του λογαριασμού σας, όπως πληρωμή λογαριασμού (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) ή μεταφορά χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς.

- Μέσω καταστήματος

Εάν δεν υπάρχει η παραπάνω δυνατότητα, απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα που σας εξυπηρετεί, ώστε να προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την επικαιροποίηση των στοιχείων σας.

Στη συνέχεια συμπληρώνετε την απαραίτητη αίτηση για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας και φυσικά κάνετε μία πραγματική συναλλαγή.

ADVERTISEMENT

Διαρκής ενημέρωση

Σημειώνεται ότι δεν θα ξυπνήσετε μία ημέρα και θα δείτε το λογαριασμό σας αδρανοποιημένο.

Συγκεκριμένα, όταν συμπληρώνονται 5, 10, 15 και 18 χρόνια από την τελευταία συναλλαγή στον αδρανή λογαριασμό, η τράπεζα σας αποστέλλει ενημερωτική επιστολή.

Με αυτήν σας ενημερώνει ότι ο λογαριασμός σας είναι αδρανής και σας υπενθυμίζεται ότι εάν δεν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή, το υπόλοιπό του θα παραγραφεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.