A- A+
Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις με τα νέα μέτρα – Αναλυτικοί πίνακες
Την περικοπή κατά 20% του τμήματος της σύνταξης άνω των 1.200 ευρώ αποφάσισε η κυβέρνηση. Για όσους είναι κάτω των 55 ετών η μείωση θα φτάνει το 40% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, η κυβερνητική επιτροπή που συνήλθε την Τετάρτη αποφάσισε τα εξής:

1) Κύριες Συντάξεις. Περικόπτεται το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ενώ ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν σε αυτήν την ηλικία, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η επιβολή της περικοπής αφορά μόνο την κύρια σύνταξη και υλοποιείται στο ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση του ΛΑΦΚΑ. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά από 1η Νοεμβρίου.

2) Επικουρικές συντάξεις. Από την 1η Νοεμβρίου περικόπτονται από 15% έως 30% οι επικουρικές συντάξεις των ταμείων που αντιμετωπίζουν ελλείμματα.

Η μείωση στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) που ασφαλίζει περίπου 650.000 εργαζομένους, θα είναι 15%, ενώ στα επικουρικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα - που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα - θα είναι υψηλότερη.

Όλα τα επικουρικά ταμεία θα προσαρμόσουν τις συντάξεις τους στα «όρια των οικονομικών δυνατοτήτων τους». Σημειωτέον πως οι μειώσεις θα ισχύσουν και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικουρικές συντάξεις έχουν υποστεί μείωση από 3% έως 10% υπέστησαν για ποσά άνω των 300 ευρώ από την 1η Σεπτεμβρίου, με την καθιέρωση «εισφορά αλληλεγγύης».

3) Εφάπαξ. Κόβονται τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται κατά 20% - 30%.

4) Φορολόγηση εισοδημάτων. Το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ από 8.000 ευρώ, αυξάνοντας το φόρο που θα πληρώνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

5) Απολύσεις. Εφαρμόζεται ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας έως το τέλος του 2011, με την υπαγωγή 30.000 εργαζόμενων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, « το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας».