A- A+
Πόσο πιστοί είναι οι Έλληνες στο mobile banking της τράπεζάς τους - Πόσοι κάνουν συστηματική χρήση

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αύξηση στη χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής από τους Έλληνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, ένα μεγάλο ποσοστό των νέων χρηστών των mobile apps συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν για ενημέρωση και συναλλαγές και δεν μένουν απλά και μόνο στην εγκατάστασή τους στη κινητή τους συσκευή.

Πρόσφατα η JP Morgan μέτρησε την αφοσίωση των πελατών των ελληνικών τραπεζών στις υπηρεσίες mobile banking και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδεικτικά της μεγάλης διείσδυσής τους στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό (engagement -rate - ποσοστό αφοσίωσης/χρήσης) των πελατών που κάνουν χρήση των mobile υπηρεσιών μετά την εγγραφή τους, διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

Αύξηση χρηστών

Τις τάσεις στην εγχώρια αγορά mobile banking δείχνουν τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τράπεζες μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου 2020.

Στην Alpha Bank οι ενεργεί χρήστες των υπηρεσιών τραπεζικής μέσω κινητού ή tablet έχουν αυξηθεί σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο του 2020 κατά 47% στις 750.000. Το ίδιο διάστημα ο αριθμός των εισόδων (logins) στην εφαρμογή της τράπεζας έχει αυξηθεί κατά 67%.

Οι πελάτες της μάλιστα κάνουν χρήση του mobile banking και για εγχρήματος συναλλαγές, ο αριθμός των οποίων το ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί κατά 66% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, φτάνοντας τα 9 εκατομμύρια συναλλαγές.

Επιπλέον η τράπεζα διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 150.000 πελάτες της που πραγματοποιούν συναλλαγές από το κινητό τους παντού, τόσο online όσο και σε φυσικά καταστήματα, μέσω Apple Pay και MyAlpha wallet.

ADVERTISEMENT

Οι νέες εγγραφές

Τις αυξητικές τάσεις του online banking καταγράφουν και τα στοιχεία που αφορούν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με αυτά, κάθε εβδομάδα εγγράφονται στη winbank χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα 2.500 πελάτες της έναντι μόλις 900 πελατών πριν το lockdown.

Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός των συνδρομητών κάνει τις συναλλαγές του μέσω winbank. Συγκεκριμένα, από το Μάρτιο έως σήμερα κάθε εβδομάδα 520 χιλιάδες πελάτες κάνουν έστω μία συναλλαγή.

Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα έχει αυξήσει το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εκτός δηλαδή καταστήματος, στο 94% επί του συνόλου τους μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

ADVERTISEMENT

Η σύγκριση με άλλες χώρες

Η αλήθεια είναι πάντως πως μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο οι Έλληνες δεν ήταν τόσο ενεργοί όσο θα ήθελαν οι τράπεζες στο online banking, παρά τις συνεχείς καμπάνιες που τρέχουν από τις τελευταίες.

Ωστόσο, ξεκινώντας από χαμηλότερη βάση, η Ελλάδα εμφανίζει πολύ πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με γειτονικές αγορές.

Μάλιστα οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης επιταχύνουν όσο περνούν οι μήνες. Όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα, η ετήσια αύξηση των νέων downloads στα mobile apps των ελληνικών τραπεζών έφτασε στο γ΄ τρίμηνο του 2020 στο 22,50%.

Ενώ σε άλλες πιο ώριμες αγορές, τα νούμερα όχι μόνο δεν αυξάνονται, αλλά μειώνονται, καθώς σε αυτές το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών χρησιμοποιούσε ήδη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας τις online υπηρεσίες σε μεγάλο βαθμό.