A- A+
Πώς θα πέσει φέτος στην αγορά 18 δισ. ευρώ φρέσκο χρήμα από τις τράπεζες

Από 15 έως 18 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος η πιστωτική επέκταση, καθώς οι τράπεζες με τη στήριξη και των κρατικών προγραμμάτων θα προχωρήσουν σε εκταμιεύσεις ρεκόρ.

Το πλάνο χρημαοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα παρουσίασε μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Όπως είπε, η επιπλέον ρευστότητα που θα πέσει στην οικονομία από τις τράπεζες εφέτος θα κινηθεί στα επίπεδα των 15 - 18 δισ.ευρώ.

Το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής:

1. Πρόγραμμα επιδότησης τόκων - 750 εκατ. ευρώ

Ήδη έχουν επιδοτηθεί 750 εκατ. ευρώ τόκοι επιχειρήσεων για υφιστάμενα δάνεια.

Οι τόκοι αυτοί κάλυψαν ένα τρίμηνο του 2020 και έδωσαν ανακούφιση σε αυτές τις επιχειρήσεις.

2. Πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ - 2 δισ. ευρώ

Το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ II εξασφάλισε ρευστότητα 2 δισ.ευρώ, προσφέροντας άτοκη χρηματοδότηση για τα δύο πρώτα χρόνια των δανείων και 40% επιδότηση επιτοκίων στην υπόλοιπη διάρκεια.

Γι’ αυτό το πρόγραμμα οι τράπεζες δέχθηκαν 98.622 αιτήσεις, κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. ΄Έγκριση δόθηκε ήδη για 10.150 επιχειρήσεις.



3. Εγγυοδοτικό πρόγραμμα ΕΑΤ - 7 δισ. ευρώ

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες όσον αφορά το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της ΕΑΤ που είναι εν εξελίξει.

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να προσφέρει ρευστότητα στην οικονομία της τάξεως των 7 δισ. ευρώ.

4. Δάνεια απευθείας από τις τράπεζες - 6-8 δισ. ευρώ

Από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Μαρτίου, το τραπεζικό σύστημα δημιούργησε καθαρή πιστωτική επέκταση (δηλαδή, μετά από τις αποπληρωμές) προς την οικονομία κατά 3 δισ.ευρώ.

Και η προσδοκία είναι ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 3 - 5 επιπλέον δισ.ευρώ μέσα στο 2020, βάσει των προγραμματισμένων δανειοδοτήσεων των τράπεζων.