A- A+
Πώς θα πάρετε το επίδομα των 800 ευρώ - Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα στην Εργάνη

Την Τρίτη το μεσημέρι αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας στο σύστημα Εργάνη για τα αιτήματα χορήγησης του έκτακτοι επιδόματος των 800 ευρώ.

Το σχετικό βοήθημα θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και επιχειρήσεων που ανήκουν σε ΚΑΔ που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και έχει κάνει γνωστούς το ΥΠΟΙΚ.

Την ίδια στήριξη θα λάβουν και οι εργαζόμενοι των παραπάνω επιχειρήσεων, η σύμβαση εργασίας των οποίων έληξε με καταγγελία ή οικειοθελή αποχώρηση το διάστημα από 1/3 έως 20/3.

Επιπλέον, τα 800 ευρώ θα λάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμπίπτουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες (έκλεισαν υποχρεωτικά ή ανήκουν στους ΚΑΔ που πλήττονται).

Με την ίδια αίτηση θα εξασφαλίζουν έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Τι πρέπει να δηλωθεί

Αναλυτικότερα, όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα πρέπει να υποβληθούν οι ακόλουθες αιτήσεις από εργοδότες και εργαζόμενους:

  • Αίτηση από επιχειρήσεις-εργοδότες

Εδώ υπάρχουν δύο κατηγορίες επιχειρήσεων:

Α) Όσες ανέστειλαν την  κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, πρέπει να δηλώσουν τα εξής:

1) Την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,
 
2) Τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,
 
3) Τους  εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
 
4) Τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση.

Οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να κάνουν την αίτησή τους έως και τις 31 Μαρτίου 2020.


Β) Όσες έχουν κύριο ΚΑΔ μεταξύ αυτών που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και κάνουν χρήση του δικαιώματος για αναστολή συμβάσεων εργασίας των υπαλλήλων τους.

Η δήλωσή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

1) Την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας
 
2) Τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
 
3) Τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση.
 
Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να κάνουν την αίτησή τους έως και τις 20 Απριλίου 2020.

  • Αίτηση από εργαζόμενους

Αφού γίνει η αίτηση από τους εργοδότες, θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα και οι εργαζόμενοι, αφού λάβουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών τους εγγράφως ή με ηλεκτρονικό τρόπο.

Το επίδομα των 800 ευρώ θα καταβληθεί έως τις 10 Απριλίου σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατοιμές επιχειρήσεις που θα ολοκληρώσουν έως και το τέλος του μήνα τη διαδικασία.