A- A+
Πώς θα πάρετε πίσω έως 600 ευρώ για το ρεύμα που πληρώσατε το 2022 - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Από 18 έως και 600 ευρώ θα πάρουν πίσω τα νοικοκυριά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που πλήρωσαν το τελευταίο εξάμηνο στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, κατόπιν αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass που θα ανοίξει περί τα μέσα Ιουνίου.

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για 15 ημέρες, θα ακολουθήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και τα ποσά της αποζημίωσης θα πιστωθούν στο λογαριασμό κάθε δικαιούχου εντός του Ιουλίου.

Τι ποσά θα δοθούν

Η ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί, εντός της χρονικής περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου για ποσό άνω 30 ευρώ.

Με την καταβολή της αποζημίωσης, ο καταναλωτής θα λάβει πίσω συνολικά το 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής που κατέβαλε την περίοδο Δεκέμβριος 2021 - Μάιος 2022.

Για το λόγο αυτό, θα αφαιρεθεί από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του, τυχόν έκπτωση που έλαβε από το κράτος (Πράσινο Ταμείο) και από τον πάροχό του.


  • Παράδειγμα


Έτσω ότι η συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται σε 600 ευρώ και ο καταναλωτής πήρε μέσω των λογαριασμών ρεύματος έκπτωση 100 ευρώ από το κράτος και 30 ευρώ από την εταιρεία.

Αυτό σημαίνει πως πλήρωσε 470 ευρώ. Θα πάρει λοιπόν πίσω 282 ευρώ [(600-100-30) x 0,60].

Το μέγιστο όριο της αποζημίωσης έχει οριστεί στα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.

ADVERTISEMENT

Οι δικαιούχοι

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος οι οποίοι είχαν το 2021 καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων έως 45.000 ευρώ.

Δηλαδή από το συνολικό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2020 και δηλώθηκε στην εφορία το 2021 αφαιρούνται οι όλοι φόροι, συμπεριλαμβανομένων της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. 

Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να το κάνουν πριν ανοίξει η πλατφόρμα για το Power Pass.


  • Ειδικές περιπτώσεις


- Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τα παιδιά τους, φοιτητές, ως εξαρτώμενα μέλη, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.

- Για τα νοικοκυριά που δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

- Αν ο ΑΦΜ  δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

ADVERTISEMENT

Η διαδικασία της αίτησης

Τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι για την υποβολή της αίτησης είναι τα ακόλουθα:

1. Εισέρχεστε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πληκτρολογώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

2. Στην αίτηση βεβαιώνετε ή επικαιροποίειτε τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας

3. Διορθώνετε  τα στοιχεία για την κατοικία σας  σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται ως κύρια στη φορολογική δήλωση (π,χ περιπτώσεις φορολογούμενων που άλλαξαν κύρια κατοικία)

4. Αναγράφετε τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN)

5. Συναινείτε στην ορθότητα των στοιχείων