A- A+
Πώς θα μειώνουν το φόρο οι δαπάνες για αναθμίσεις και ανακαινίσεις ακινήτων - Όριο οι 48.000 ευρώ
Μείωση του φόρου εισοδήματος σε βάθος τετραετίας έως και 12.000 ευρώ θα πετυχαίνουν οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε δαπάνες αναβάθμισης των ακινήτων τους.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1.1.2020 μέχρι και 31.12.2022 για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, θα μειώνουν το φόρο.

Μόνο στις υπηρεσίες - όχι στα υλικά

Αυτό σημαίνει ότι στο μέτρο ελάφρυνσης δεν εμπίπτουν οι δαπάνες για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά μόνο αυτές που σχετίζονται με παροχή υπηρεσιών από τους τεχνίτες.

Συγκεκριμένα, η μείωση θα φθάνει το 40% επί των δαπανών που πληρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και θα εφαρμόζεται ισόποσα σε βάθος 4ετίας επί του φόρου εισοδήματος.

Από το υπουργείο Οικονομικών τίθεται όριο 48.000 ευρώ στις σχετικές δαπάνες. Δηλαδή το μέγιστο όφελος μπορεί να φτάσει τις 19.200 ευρώ ή 4.800 κατά μέσο όρο ανά έτος.

Οι προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εργασίες να μην έχουν ενταχθεί ή να μην ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.

Εξάλλου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει τις δαπάνες με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους να έχει γίνει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, αναφέρονται κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών και χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

Παράδειγμα

Αν κάποιος πραγματοποιήσει δαπάνες για το σπίτι του ύψους 10.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 2.400 ευρώ, τότε θα κερδίζει 4.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα αφαιρείται την επόμενη τετραετία από το φόρο εισοδήματος, μέχρι να αποσβεστεί πλήρως.

Αν ο φορολογούμενος πληρώνει φόρο εισοδήματος 1.000 ευρώ, τότε θα απαλλάσσεται από αυτόν για τα επόμενα 4 χρόνια, αν πληρώνει 2.000 ευρώ θα πληρώνει κάθε χρόνο 1.000 ευρώ λιγότερα κ.ο.κ.

Βέβαια, η επιβάρυνση από τον ΦΠΑ των 2.400 ευρώ είναι άμεση, ενώ το όφελος θα προκύψει σε βάθος 4 ετώ.

Και φυσικά, το τελικός όφελος δεν θα είναι 4.000 ευρώ, αλλά 1.600 ευρώ, αφαιρουμένου του ΦΠΑ που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πληρωνόταν.