A- A+
Πώς θα επηρεάσει τις τραπεζικές συναλλαγές το Πάσχα των Καθολικών στις αρχές Απριλίου

Και αυτή τη χρονιά το Πάσχα των Καθολικών δεν συμπίπτει χρονικά με το ορθόδοξο, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο μεταφορές και πληρωμές στην Ελλάδα.

Για τους Καθολικούς η Παρασκευή 2 Απριλίου είναι αργία και ως εκ τούτου δεν θα λειτουργεί το πανευρωπαϊκο σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών (Target2), στο οποίο συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες.

Πώς επηρεάζονται οι συναλλαγές

Έτσι, oι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 2 Απριλίου και τη Δευτέρα 5 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 6 Απριλίου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Σε κάθε περείπτωση αν θέλετε να μεταφέρετε χρήματα μεταξύ λογαριασμών της ίδιας τράπεζας, η συναλλαγή θα εκτελείται κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τρίτη 6 Απριλίου.

Το ίδιο θα ισχύει και με τη χρήση της υπηρεσίας Instant Payments για μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα, καθώς λειτουργεί και τις αργίες.

Από την άλλη, για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τρίτη 6 Απριλίου.

Τέλος, εάν η ημερομηνία εξόφλησης μίας οφειλής είναι η Παρασκευή 2 Απριλίου, για να είστε καλυμνένοι καλό θα ήταν να δώσετε την εντολή έως και την Πέμπτη.

Σε διαφορετική περίπτωση η συναλλαγή θα εκτελεστεί την Τρίτη 6 Απριλίου.