A- A+
Πώς να μείνετε ασφαλείς όταν κάνετε αγορές online - 7 χρήσιμες συμβουλές από τη Visa

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής, διευκολύνοντας τις ασφαλείς αγορές χωρίς φυσική παρουσία σε κατάστημα.

Μπορούμε για παράδειγμα να αγοράσουμε τα είδη τροφίμων της εβδομάδας και άλλα βασικά αγαθά ή να νοικιάσουμε ταινίες, χωρίς να χρειαστεί να βγούμε από το σπίτι.

Καθώς όλο και συχνότερα αγοράζουμε αγαθά και υπηρεσίες μέσω διαδικτυακών καταστημάτων, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το κάνουμε με ασφάλεια.

Το οικοσύστημα πληρωμών εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει ασφαλείς τις αγορές μας.

Χρησιμοποιεί πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας για την πρόληψη της απάτης, την προστασία των δεδομένων μας, αλλά και για να αποζημιωθούμε εάν κάποιος χρησιμοποιήσει την κάρτα μας χωρίς την άδειά μας.

Οι συμβουλές της Visa

Ωστόσο, θα πρέπει και οι ίδιοι οι καταναλωτές είναι προσεκτικοί στις αγορές τους, ώστε να μην πέσουν θύματα απάτης.

Η Visa προτείνει 7 σημαντικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για ασφαλείς online συναλλαγές:

1. Επιβεβαίωσε εύκολα την ταυτότητά σου

Όρισε μεθόδους όπως η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος ή προσώπου στα κινητά και τις τραπεζικές εφαρμογές σου, για γρήγορες, εύκολες και ασφαλείς διαδικτυακές συναλλαγές.

2. Ψάξε για το “s”

Όταν αγοράζεις μέσω διαδικτύου, βεβαιώσου ότι το URL ξεκινά με "https://".  Το "s" στο τέλος, δηλώνει ότι η σύνδεση είναι ασφαλής.

3. Προειδοποιητικά μηνύματα

Εγγράψου στην υπηρεσία μηνυμάτων της τράπεζάς σου για να λαμβάνεις ειδοποίηση στο κινητό σου για κάθε συναλλαγή.

Η πολιτική μηδενικής ευθύνης της Visa μπορεί να βοηθήσει ώστε να σου επιστραφούν τα χρήματά σου, αν κάποιος άλλος χρησιμοποιήσει παράνομα την κάρτα σου.

4. Μάθε για τη διαδικασία “αμφισβήτησης”

«Αμφισβήτηση» είναι η διαδικασία για να ανακτήσει η τράπεζά σου από την τράπεζα του πωλητή το ποσό αγοράς αγαθών  ή υπηρεσιών τα οποία εξόφλησες με  χρεωστική ή πιστωτική κάρτα Visa, αλλά ποτέ δεν παρέλαβες.  

Παρόλο που δεν αποτελεί νόμιμο δικαίωμα και δεν υπάρχει εγγύηση, είναι καλό να γνωρίζεις ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και ότι η Visa απαιτεί από την τράπεζά σου τουλάχιστον να αντιμετωπίσει δίκαια την αξίωσή σου.

5. Προσοχή στο «ψάρεμα»

Πρόσεξε τα άγνωστα και ύποπτα emails ή τηλεφωνήματα που σου ζητούν προσωπικές πληροφορίες,
όπως κωδικούς πρόσβασης ή πληροφορίες λογαριασμού.

Αν έχεις αμφιβολίες, μην ανοίγεις υπερσυνδέσμους (links) και μην «κατεβάζεις» αρχεία.

6. Εκμεταλλεύσου τις υπηρεσίες με «ένα κλικ »

Σε ορισμένα καταστήματα μπορείς να κάνεις αγορές με ένα κλικ.

Καταχωρείς τα στοιχεία του λογαριασμού σου, αποδεικνύεις ότι είσαι ο νόμιμος κάτοχος της κάρτας,
και μπορείς έπειτα να πραγματοποιείς τις αγορές σου διαδικτυακά χωρίς να χρειάζεται να εισάγεις κάθε φορά τα στοιχεία της κάρτας σου.

7. Ανανέωσε το λογισμικό σου

Εγκατάστησε το πλέον πρόσφατο λογισμικό στον υπολογιστή,το τάμπλετ ή το κινητό σου. Μπορεί να προφυλάξει τα δεδομένα σου.