A- A+
Πώς να μην ξαναπληρώσετε προμήθειες στις τράπεζες - Λύσεις για εμβάσματα, κάρτες, λογαριασμούς

Με τις συνεχείς αναπροσαρμογές των τιμολογίων των τραπεζών δεν είναι πλέον αμελητέο το ποσό που καλούνται οι πελάτες τους να πληρώνουν για καθημερινές συναλλαγές.

Μεταφορές χρημάτων, πληρωμές λογαριασμών, συνδρομές πιστωτικών καρτών, ακόμη και ανανεώσεις χρεωστικών καρτών που λήγουν, κοστίζουν, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό.

Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε πολλές ή ακόμη και το σύνολο των παραπάνω χρεώσεων και να κάνετε κανονικά τη δουλειά σας.

Δεν θέλει και τόσο κόπο, αλλά τρόπο και είναι εφικτό, αν ακολουθήσετε τις συμβουλές που περιλαμβάνονται στο σημερινό δημοσίευμα.

Ξεκαθαρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν θα αναφερθούμε στα συνδρομητικά πακέτα δωρεάν συναλλαγών, καθώς αυτά κοστίζουν.

ADVERTISEMENT

Οι δωρεάν λύσεις

- Εμβάσματα

Οι μεταφορές χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα στοιχίζουν. Ξεκινούν από 1 ευρώ για τα απλά εμβάσματα, με τα χρήματα να φτάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη μετά από 1 - 3 εργάσιμες ημέρες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια υπάρχει χρέωση και για τον τελευταίο. Οπότε αν θέλετε να στείλετε ένα συγκρκιμένο ποσό αυτούσιο, η προμήθεια διπλασιάζεται.

Επίσης, εάν θέλετε τα χρήματα να φτάσουν την ίδια στιγμή στο λογαριασμό, οι χρεώσεις ξεφεύγουν. Ξεπερνούν σε όλες τις περιπτώσεις τα 4 ευρώ.

Υπάρχει όμως τρόπος για να μην πληρώσετε ούτε 1 ευρώ προμήθεια. Η λύση είναι το IRIS για μεταφορές χρημάτων μεταξύ «φίλων».

Μέσω αυτού, μπορείτε να στείλετε σε λίγα δευτερόλεπτα χρήματα μεταξύ λογαριασμών διαφορετικών τραπεζών, ακόμη κι αν ανήκουν και οι δύο σε εσάς.

Απλά εδώ υπάρχει το ημερήσιο όριο των 500 ευρώ, το οποίο ανανεώνεται τα μεσάνυχτα κάθε ημέρα.

Οι βασικοί κανόνες για τη δωρεάν αποστολή εμβασμάτων είναι οι εξής:

- Για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία θα πρέπει να εγγραφείτε σε αυτήν μέσω της υπηρεσίας m-banking της τράπεζάς σας, ενώ εγγεγραμμένος θα πρέπει να είναι και ο παραλήπτης των χρημάτων

- Οι εντολές για μεταφορά χρημάτων δίνονται αποκλειστικά μέσω m-banking

- Δεν χρησιμοποιείτε αριθμό λογαριασμού ΙΒΑΝ, αλλά τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη

ADVERTISEMENT

- Πληρωμές λογαριασμών

Ο λόγος γίνεται για πληρωμές προς εταιρείες ενέργειας, κινητής / σταθερής τηλεφωνίας, ύδρευσης, οι οποίες όταν γίνονται μέσω e-banking επιφέρουν χρεώσεις.

Το κόστος ανά συναλλαγή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 0,60 ευρώ, επιβαρύνοντας τον καταναλωτή με ένα εύλογο ποσό σε ετήσια βάση.

Το ίδιο ισχύει και όταν ενεργοποιείτε πάγιες εντολές για την εξόφληση αυτών των λογαριασμών.

Υπάρχει ωστόσο τρόπος να αποφύγετε αυτές τις χρεώσεις. Η λύση βρίσκεται στα συστήματα πληρωμών που έχουν δημιουργήσει οι τρίτες εταιρείες.

Συγκεκριμένα, εάν επισκεπτείτε τον ιστότοπο της εταιρείας που πρέπει να πληρώσετε, σας δίνεται η δυνατότητα να εξοφλήσετε απευθείας το λογαριασμό σας εκεί, χωρίς να μεταβείτε στο e-banking σας.

Στην προκειμένη περίπτωση θα χρειαστείτε μία κάρτα, χρεωστική ή πιστωτική. Εισάγετε τα στοιχεία της στα ειδικά πεδία, επιβεβαιώνετε τη συναλλαγή και αυτό ήταν.

Ο λογαριασμός έχει εξοφληθεί χωρίς να καταβάλλετε ούτε ένα ευρώ προμήθειας στην τράπεζά σας.

Επίσης, οι περισσότερες εταιρείες σας επιτρέπουν να ενεργοποιείτε απευθείας σε εκείνες πάγια εντολή για την εξόφληση του λογαριασμού σας.

Σε αυτήν την περίπτωση, κάθε φορά που θα εκετελείται η πάγια εντολή, δεν θα χρεώνεστε με προμήθεια.

Αντιθέτως, αν η πάγια εντολή ενεργοποιηθεί μέσω της τράπεζας συνεργασίας σας, θα επιβαρύνεστε κάθε φορά που θα εκετελείται, με την εκάστοτε προμήθεια.

Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να ελέγξετε εάν η εταιρεία που συνεργάζεστε δίνει τη δυνατότητα απευθείας ενεργοποίησης της πάγιας εντολής.

ADVERTISEMENT

- Ανανέωση χρεωστικών καρτών

Όλες οι τράπεζες χρεώνουν πλέον προμήθειες κατά την 5ετή ανανέωση της κάρτας σας.

Δεν σας ρωτούν εάν θέλετε να ανανεώσετε, αλλά αφαιρούν άμεσα το ποσό από το λογαριασμό σας.

Για να αποφύγετε λοιπόν τη χρέωση θα πρέπει να αλλάζετε τράπεζα κάθε 5 χρόνια.

Σημειώστε πότε λήγει η κάρτα σας και λίγες εβδομάδες νωρίτερα κλείστε το λογαριασμό σας και ανοίξτε νέο σε άλλη τράπεζα.

Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αποφύγετε αυτήν τη χρέωση. Να ξέρετε ότι το κόστος κάθε 5 χρόνια ανέρχεται στις περισσότερες τράπεζες σε 6 ευρώ.

Μπορείτε πάντως να κάνετε απόσβεση αυτού του κόστους μέσω των καρτών που είναι συνδεδεμένες με πρόγραμμα επιβράβευσης. Τα ποσά που μπορείτε να κερδίσετε εν προκειμένου καλύπτουν και με το παραπάνω αυτό το κόστος.


- Συνδρομές καρτών

Οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες προσφέρονται σήμερα με δωρεάν συνδρομή για τον πρώτο χρόνο και από τον δεύτερο αρχίζουν να πέφτουν οι χρεώσεις, που κυμαίνονται από 22 έως 80 ευρώ.

Σε ορισμένες κάρτες η προμήθεια αυτήν δεν επιβάλλεται αν πραγματοποιείτε ένα συγκεκριμένο ύψος αγορών κάθε χρόνο.

Ως εκ τούτου για να αποφύγετε αυτές τις χρεώσεις έχετε δύο επιλογές:

- Να καταργείτε κάθε χρόνο την κάρτα σας και να επιλέγετε μία άλλη για να κάνετε τη δουλειά σας

- Να επιλέγετε κάρτες που δίνουν δωρεάν συνδρομή εάν κατά τη διάρκεια μίας χρονιάς κάνετε συγκεκριμένο ύψος συναλλαγών

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι περισσότερες κάρτες είναι συνδεδεμένες με προγράμματα επιβράβευσης, μέσω των οποίων μπορείτε κάθε χρόνο να κερδίζετε σημαντικά ποσά.

Έτσι, όχι μόνον καλύπτεται το κόστος της ετήσιας συνδρομής, αλλά βγαίνετε και κερδισμένος.