Στην κοινή γνώμη επικρατεί η άποψη πως οι καταναλωτές βγαίνουν μόνο χαμένοι από τη σχέτη τους με τις τράπεζες. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια και θα το αποδείξουμε.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι πελάτες τους μπορεί να χάνουν εκατοντάδες ευρώ κάθε χρόνο, κάνοντας λάθος επιλογές στον τρόπο που αποταμιεύουν, πληρώνουν ή καταναλώνουν.
Τα εργαλεία ωστόσο για να βγαίνουν μόνο κερδισμένοι από το τραπεζικό σύστημα είναι ...εκεί και περιμένουν να τα χρησιμοποιήσετε.
Πώς κερδίζετε
Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσουμε πως είναι δυνατό ένα νοικοκυριό να κερδίσει 1.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς μεγάλες αποταμιεύσεις, εφαρμόζοντας μία συγκεκριμένη στρατηγική.
Αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί σε τρία επίπεδα, για να αποδώσει τα μέγιστα:
- Στην επιλογή των κατάλληλων αποταμιευτικών προϊόντων
- Στην ελαχιστοποίηση ή το μηδενισμό των προμηθειών για πληρωμές λογαριασμών και μεταφορές χρημάτων
- Στην αξιοποίηση των συστημάτων ανταμοιβής των καρτών
Μέσα από τους αυτούς τους τομείς οι καταναλωτές μπορούν να κερδίσουν έξτρα τόκους, δωρεάν ψώνια σε καθημερινές τους συναλλαγές και σημαντική εξοικονόμηση εξόδων από τις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές.
Κι αυτό χωρίς να αλλάξει τίποτα στις καταναλωτικές τους συνήθειες και στους όρους με τους οποίους αποταμιεύουν τα χρήματά τους.
Η ανάλυση
Αναλυτικότερα, οι τρόποι για να κερδίσετε χρήματα, «σε βάρος» των τραπεζών είναι οι εξής:
1. Αποταμίευση
Η πραγματικότητα είναι ότι το να διατηρείτε χρήματα στις τράπεζες δεν αποδίδει.
Στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου τα επιτόκια είναι στη συντρηπτική πλειονότητα μηδενικά, ενώ στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη, με μέση απόδοση γύρω από τα επίπεδα του 1,8%.
Δεν αναφερόμαστε στα χρήματα που χρησιμοποιείται για τις καθημερινές σας συναλλαγές, αλλά για εκείνα που έχετε στην άκρη.
Ακόμη και με 5.000 ευρώ, μπορείτε να έχετε ένα όφελος μέσα στο επόμενο 12μηνο που να φτάσει τα 150 ευρώ καθαρά.
Αυτό είναι δυνατό μέσω των εντόκων γραμματίων. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στις 4 του μήνα, το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει ένα νέο ετήσιο τίτλο, με απόδοση που αναμένεται γύρω από το 3%.
Σήμερα, κανένα τραπεζικό προϊόν δεν προσφέρει τέτοια επίπεδα επιτοκίων.
Το δημόσιο λοιπόν, θα δώσει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να αποκτήσουν τίτλους ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.
Αν συμμετάσχετε στη δημοπρασία με 5.000 ευρώ, θα καταβάλλετε περί τα 4.850 ευρώ και στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2025 θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας οι 5.000 ευρώ.
Θα κερδίσετε δηλαδή καθαρούς τόκους 150 ευρώ. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου αποταμίευσης είναι ότι αγοράζετε απευθείας από το κράτος τα έντοκα γραμμάτια στην τιμή που τα διαθέτει στους θεσμικούς επενδυτές, ενώ δεν πληρώνετε καθόλου έξοδα για την εκτέλεση της συναλλαγής.
Επίσης, οι τόκοι δεν φορολογούνται με συντελεστή 15%, όπως ισχύει στις τραπεζικές καταθέσεις. Με αυτά τα δεδομένα η απόδοση του 3% θα είναι καθαρή.
2. Πληρωμές / εμβάσματα
Αρκετός κόστος δεν ασχολείται με τις προμήθειες που πληρώνει για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιεί μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Μπορεί να τσαντίζεται κάθε φορά που βλέπει τα χρήματα να αφαιρούνται από το λογαριασμό του, ωστόσο δεν κάνει τίποτα για αυτό.
Λύσεις ωστόσο για εντελώς ανέξοδες συναλλαγές υπάρχουν. Αρκεί να τις αξιοποιήσετε. Υπολογίζουμε ότι κάποιος μπορεί να κερδίσετε αξιοποιώντας τις, τουλάχιστον 100 ευρώ το χρόνο.
Συγκεκριμένα:
- Πληρωμές λογαριασμών
Ο λόγος γίνεται για πληρωμές προς εταιρείες ενέργειας, κινητής / σταθερής τηλεφωνίας, ύδρευσης, οι οποίες όταν γίνονται μέσω e-banking επιφέρουν χρεώσεις.
Το κόστος ανά συναλλαγή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 0,60 ευρώ, επιβαρύνοντας τον καταναλωτή με ένα εύλογο ποσό σε ετήσια βάση.
Το ίδιο ισχύει και όταν ενεργοποιείτε πάγιες εντολές για την εξόφληση αυτών των λογαριασμών.
Η λύση για να αποφύγετε αυτές τις χρεώσεις είναι η εξής: Η πληρωμή τους απευθείας στις ιστοσελίδες των παρόχων, χωρίς να μεταβείτε στο e-banking σας.
Στην προκειμένη περίπτωση θα χρειαστείτε μία κάρτα, χρεωστική ή πιστωτική. Εισάγετε τα στοιχεία της στα ειδικά πεδία, επιβεβαιώνετε τη συναλλαγή και αυτό ήταν.
Επίσης, οι περισσότερες εταιρείες σας επιτρέπουν να ενεργοποιείτε απευθείας σε εκείνες πάγια εντολή για την εξόφληση του λογαριασμού σας.
Σε αυτήν την περίπτωση, κάθε φορά που θα εκετελείται η πάγια εντολή, δεν θα χρεώνεστε με προμήθεια.
- Εμβάσματα
Οι μεταφορές από τράπεζα σε τράπεζα κοστίζουν, ξεκινώντας από 1 ευρώ για τα απλά εμβάσματα, με τα χρήματα να φτάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη μετά από 1 - 3 εργάσιμες ημέρες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια υπάρχει χρέωση και για τον τελευταίο. Οπότε αν θέλετε να στείλετε ένα συγκρκιμένο ποσό αυτούσιο, η προμήθεια διπλασιάζεται.
Επίσης, εάν θέλετε τα χρήματα να φτάσουν την ίδια στιγμή στο λογαριασμό, οι χρεώσεις ξεφεύγουν. Ξεπερνούν σε όλες τις περιπτώσεις τα 4 ευρώ.
Υπάρχει όμως τρόπος για να μην πληρώσετε ούτε 1 ευρώ προμήθεια. Η λύση είναι το IRIS για μεταφορές χρημάτων μεταξύ «φίλων».
Μέσω αυτού, μπορείτε να στείλετε σε λίγα δευτερόλεπτα χρήματα μεταξύ λογαριασμών διαφορετικών τραπεζών, ακόμη κι αν ανήκουν και οι δύο σε εσάς.
Απλά εδώ υπάρχει το ημερήσιο όριο των 500 ευρώ, το οποίο ανανεώνεται τα μεσάνυχτα κάθε ημέρα.
Tip: Σημειώνεται ότι τα έξοδά σας από πληρωμές λογαριασμών, εμβάσματα και άλλες συναλλαγές, όπως πχ. αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ τρίτων τραπεζών, μπορούν να μειωθούν και με τα συνδρομητικά πακέτα των τραπεζών.
Εν προκειμένω, με μία χαμηλή μηνιαία χρέωση, που μπορεί να ξεκινά ακόμη και από τα 2 ευρώ, μπορείτε να εκτελείτε ένα συγκεκριμένο αριθμό συναλλαγών χωρίς καμία προμήθεια.
Με τον τρόπο αυτό εξοικονομείτε έως και 100 ευρώ σε ετήσια βάση, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες τρίτων παρόχων για να κάνετε τις συναλλαγές σας ή να έχετε το όριο των 500 ευρώ μέσω IRIS.
3. Κατανάλωση
Πρόκειται για την κορυφαία πηγή ενίσχυσης του εισοδήματός σας, την οποία σας προσφέρουν οι ίδιες οι τράπεζες.
Υπολογίζουμε πως ένα μέσο νοικοκυριό, αξιοποιώντας κατάλληλα αυτό το εργαλείο μπορεί να κερδίσει μέσα σε 12 μήνες το ποσό των 800 ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι προσφέρουν προγράμματα ανταμοιβής των κατόχων των καρτών τους, τα οποία ισχύουν τόσο για πιστωτικές, όσο και για χρεωστικές κάρτες.
Στο πλαίσιο αυτών, έχουν δημιουργήσει δίκτυα επιχειρήσεων, τις οποίες εάν οι πελάτες τους επιλέγουν για τις αγορές τους, κερδίζουν πόντους ή ευρώ.
Στη συνέχεια οι πόντοι ή τα ευρώ μπορούν να εξαργυρωθούν για αγορές με έκπτωση ή ακόμη και πληρώνοντας καθόλου, σε οποιαδήποτε συνεργαζόμενη επιχείρηση.
Σε κάθε αγορά, ο πελάτης κερδίζει ένα ποσοστό της συναλλαγής, που στις περισσότερες περιπτώσεις κυμαίνεται μεταξύ 1% και 2%, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει σαν να είναι πραγματικό χρήμα.
Συνήθως τα υψηλότερα ποσοστά επιβράβευσης ισχύουν για πιστωτικές κάρτες και έπονται οι χρεωστικές. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την πολιτική της κάθε τράπεζας.
Επίσης, πολύ συχνά οι τράπεζες ενεργοποιούν προσφορές, που αυξάνουν το όφελος ακόμη και στο 20% για αγορές σε επιλεγμένες επιχειρήσεις.
Το μυστικό λοιπόν είναι να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές στις συνεργαζόμενες με την τράπεζά σας επιχειρήσεις.
Ή αν αυτές δεν ταιριάζουν με τις καταναλωτικές σας συνήθειες, να αλλάξετε τράπεζα και να αποκτήσετε κάρτες συμβατές με το προφίλ σας.
- Παράδειγμα
Για να γίνει αντιληπτό πόσο κερδισμένοι μπορείτε να βγείτε, ετοιμάσαμε ένα παράδειγμα που δείχνει πως μπορείτε να κερδίζετε κάθε χρόνο 800 ευρώ, απλά αντικαθιστώντας παντού τα μετρητά με τις κάρτες σας.
Στον ακόλουθο πίνακα, βλέπουμε τις δαπάνες ύψους 25.000 ευρώ περίπου που πραγμαοτποιεί σε ετήσια βάση ένα νοικοκυριό και το κέρδος που έχει από αυτές αν πληρώσει με πλαστικό χρήμα.