A- A+
Πώς μπορείτε να μειώσετε το κόστος ασφάλισης του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας σας

Ένα μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών εξακολουθεί να πληρώνει ...τσάμπα λεφτά για την ασφάλισή του. Πώς μπορεί να μειωθεί το κόστος.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μειώσετε το κόστος της ασφάλειας για αυτοκίνητο, μηχανή ή ακόμη και φορτηγό.

Στον ακόλουθο οδηγό σας παραθέτουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το πετύχετε:

1. Συγκρίνετε τακτικά

Επωφεληθείτε από τον ανταγωνισμό και δείτε εάν μπορείτε να βρείτε πιο οικονομική ασφάλεια κάνοντας έρευνα αγοράς.

Πριν ανανεώσετε, μπείτε στο insurancemarket.gr και συγκρίνετε σε 1’ όλη την αγορά για να δείτε πόσα χρήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε.


2. Επιλέξτε προσεκτικά τις καλύψεις

Μελετήστε προσεκτικά τις καλύψεις που έχετε στο συμβόλαιό σας. Για παράδειγμα, μία πολύ χρήσιμη κάλυψη λόγω του μεγάλου αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων είναι η "κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα".

Επίσης, εάν το όχημά σας είναι καινούριο, πιθανότατα δε χρειάζεστε την κάλυψη οδικής βοήθειας γιατί τις περισσότερες φορές την παρέχει η αντιπροσωπεία για έως και 2 χρόνια από την ημερομηνία αγοράς.

Όσον αφορά τα παλαιότερα οχήματα, ίσως χρειαστεί να μειώσετε τις προαιρετικές καλύψεις.


3. Αυξήστε την απαλλαγή σας

Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κλίμακες απαλλαγής όσον αφορά την κάλυψη πυρός/κλοπής και την κάλυψη μικτής. Μεγαλύτερη απαλλαγή σημαίνει χαμηλότερο ασφάλιστρο.

Για παράδειγμα, η αύξηση της απαλλαγής κατά 200€ για ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 10.000€ μπορεί να επιφέρει μείωση του ασφαλίστρου κατά 20€ ή και παραπάνω.


4. Δείτε αν δικαιούστε έκπτωση

Δείτε εάν εμπίπτετε σε μία τις κατηγορίες που δικαιούνται έκπτωση (δημόσιοι υπάλληλοι, ένστολοι, άνεργοι).

Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις που φτάνουν έως και 25% για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.


5. Αναπροσαρμόστε την αξία του οχήματός σας

Πάντα να ασφαλίζετε το όχημά σας στην τρέχουσα τιμή της αγοράς.

Για αυτό λοιπόν ελέγξτε την τρέχουσα αξία του οχήματός σας σε ένα από τα αντίστοιχα sites (πχ autotriti.gr) και στη συνέχεια προσαρμόστε την στην ασφάλειά σας.

Σε περίπτωση κλοπής, θα αποζημιωθείτε με βάση την τρέχουσα τιμή αγοράς οπότε δεν υπάρχει λόγος να πληρώνετε επιπλέον ασφάλιστρα για μεγαλύτερο ασφαλιζόμενο κεφάλαιο.


6. Λιγότερα ατυχήματα

Οι ασφαλιστικές επιβραβεύουν τους πελάτες που δεν προκαλούν ατυχήματα και επιβαρύνουν το ασφάλιστρο των οδηγών με ιστορικό συχνών ζημιών.

Συνήθως παρέχεται έκπτωση σε ασφαλισμένους που στα τρία η πέντε προηγούμενα χρόνια συνεχούς ασφάλισης δεν έχουν προκαλέσει ατύχημα.


7. Προτιμήστε μεγαλύτερη διάρκεια

Συνήθως τα ασφαλιστήρια με ετήσια διάρκεια έχουν 3%-5% πιο χαμηλά ασφάλιστρα. Προτιμήστε τα.


8. Ενημερώστε για τυχόν αλλαγές

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που μετακομίσετε σε μια πιο αραιοκατοικημένη περιοχή, ενημερώστε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο γιατί πιθανότατα θα μειωθεί το ασφάλιστρό σας.

Άν έχετε προσθέσει κάποιο επασφάλιστρο πχ νέου οδηγού ή ηλικίας, μη διστάσετε να ενημερώσετε άμεσα καθώς δεν αφαιρείται αυτόματα από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες.


9. Ασφαλίστε το όχημά σας στην ίδια ασφαλιστική εταιρεία που έχετε και άλλα ασφαλιστήρια συμβόλαια

Σε κάποιες εταιρείες, οι ασφαλισμένοι που έχουν πάνω από δύο ή τρία οχήματα ασφαλισμένα στην ίδια εταιρεία δικαιούνται έκπτωση στα ασφαλιστήρια συμβόλαια των αυτοκινήτων τους.

Επιπλέον, σε ορισμένες εταιρείες παρέχονται εκπτώσεις σε παντρεμένα ζευγάρια όταν και οι δύο σύζυγοι είναι ασφαλισμένοι ταυτόχρονα στην ίδια εταιρεία.


10. Βάλτε εξοπλισμό ασφαλείας

Η προστασία που προσφέρει το αντικλεπτικό σύστημα συναγερμού, έχει οδηγήσει αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες στην μείωση των ασφαλίστρων τους για τα οχήματα που είναι εξοπλισμένα με αυτό.