A- A+
Πώς οι καταθέτες δουλεύουν για την κερδοφορία των τραπεζών με τις επιλογές τους

Στα οφέλη που έχουν οι τράπεζες από τις τάσεις αποστροφής των αποταμιευτών στις προθεσμιακές καταθέσεις τους τελευταίους μήνες αναφέρεται σε έκθεσή της η Moοdy's.

Στο θέμα έχει αναφερθεί κατ΄ επανάληψη το Moneyonline το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας τις απώλειες που έχουν οι καταθέτες όταν επιλέγουν να τοποθετήσουν χρήματα σε ανοιχτούς λογαριασμούς και όχι σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Ιουνίου από τα 119 δισ. ευρώ καταθέσεων φυσικών προσώπων, τα 61 δισ. ευρώ περίπου είναι τοποθετημένα στο Ταμιευτήριο και τα 17 δισ. ευρώ σε τρεχούμενους λογαριασμούς.

Τα επιτόκια

Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί ωστόσο προσφέρουν σήμερα πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων βρίσκονται ελάχιστα πάνω από το 0%, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά ποσά, δηλαδή κάτω από 10.000 ευρώ.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας, που μόνο για χαμηλά υπόλοιπα, δηλαδή έως και τα 1.000 ευρώ, μπορεί να προσφέρουν επιτόκια έως και 0,70%. Ωστόσο, το μερίδιό τους είναι πολύ χαμηλό.

Αυτό σημαίνει ότι το σχεδόν 65% των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες παραμένει παρκαρισμένο σε λογαριασμούς που δεν δίνουν τόκους, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει και νέος γύρος περικοπών που θα εκμηδενίσει τις αποδόσεις.

Από την άλλη, το μέσο κόστος για τις προθεσμιακές με διάρκεια έως και 1 έτος, διαμορφώνεται με βάση τα τελευταία στοιχεία σε 0,28%.

Τι αναφέρει η Moody's

Σύμφωνα με την έκθεση της Moody's, το μέσο κόστος των καταθέσεων μειώθηκε σημαντικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, υπάρχει μετατόπιση σε φθηνότερα προϊόντα, αντί για τις προθεσμιακές που προσφέρουν μεγαλύτερο επιτόκιο στους πελάτες.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη φθηνότερη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ για τις τράπεζες, μετριάζει την πίεση που δημιουργείται από την πανδημία στα περιθώρια κέρδους και την κερδοφορία του 2020 στον κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της TτE, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Μάιο, έναντι του Απριλίου, στα 144,5 δισ. ευρώ. Αυτές των νοικοκυριών είναι αυξημένες κατά 68,4 εκατ. ευρώ.

Τα νοικοκυριά σταδιακά στρέφονται στο ταμιευτήριο, όπου τα επιτόκια είναι σχεδόν στο μηδέν, αντί των προθεσμιακών που έχουν υψηλότερη απόδοση.

ADVERTISEMENT

Τα νούμερα με τα ποσοστά

Με βάση τα στοιχεία της TτE, οι προθεσμιακές αντιστοιχούσαν στο 34% του συνόλου τον Μάιο έναντι 41% τον Δεκέμβριο του 2017.

Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με τη Moody’s, θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να περιορίσει την πίεση που δέχεται στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κέρδους τη φετινή χρονιά.

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, το μέσο κόστος γι' αυτές τις νέες καταθέσεις είναι 0,13% έναντι 0,58% στα τέλη του 2015.

Οι εξελίξεις αντανακλούν την πρόθεση των αποταμιευτών να έχουν άμεσα διαθέσιμα τα κεφάλαιά τους, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία.