A- A+
Πώς η κατάρρευση της SVB στις ΗΠΑ μπορεί να σώσει τους Έλληνες δανειολήπτες

Θετική για τους Έλληνες δανειολήπτες μπορεί να αποδειχθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Πρόκειται για μία χρεοκοπία που σχετίζεται άμεσα με τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η πτώχευση της SVB και της Signature Bank στις ΗΠΑ που ακολούθησε κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τους κινδύνους για τον τραπεζικό κλάδο από την άνοδο του κόστους δανεισμού.

Οι επόμενες κινήσεις

Οι αρχές στις ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή κατέστησαν σαφές ότι δεν θα αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους.

Ξεκαθάρισαν ότι οι καταθέσεις σε όλες τις αμερικανικές τράπεζες είναι πλήρως εγγυημένες. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η συζήτηση για την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής από εδώ και στο εξής.

Πλέον, είναι εξαιρετικά πιθανό οι προγραμματισμένες αυξήσεις στα αμερικανικά επιτόκια να περιοριστούν σημαντικά ή ακόμη και να παγώσουν.

Ανάλογη είναι η κουβέντα που γίνεται στην Ευρώπη. Την Πέμπτη 16/3 συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωτράπεζας για τη νομισματική πολιτική και αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα.

ADVERTISEMENT

Φρένο στις αυξήσεις

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, που είναι υπέρ των ήπιων παρεμβάσεων στη νομισματική πολιτική, θα δώσουν μάχη να μπει φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων από εδώ και στο εξής.

Η αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ από το 3% στο 3,50% στη συνεδρίαση του Μαρτίου φαντάζει αναπόφευκτη.

Ωστόσο, θα δοθεί μάχη ώστε αυτή η αύξηση να είναι η τελευταία ή τουλάχιστον οι επόμενες αναπροσαρμογές να είναι χαμηλού ύψους και λίγες σε αριθμό.

Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ωφελημένοι θα είναι οι δανειολήπτες με προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου που από πέρυσι βλέπουν συνεχώς τις δόσεις τους να αυξάνονται.

ADVERTISEMENT

Τι θα γίνει με τα στεγαστικά

Σημαντικό είναι το πρόβλημα στα στεγαστικά δάνεια, η πλειονότητα των οποίων έχει χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, συνδεδεμένο είτε με τον παρεμβατικό δείκτη της ΕΚΤ ή με τους δείκτες euribor μηνός και τριμήνου.

Για παράδειγμα, σε δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ, που είναι συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο του ευρώ πλέον περιθωρίου 2%, η δόση από τον περασμένο Ιούλιο έχει εξελιχθεί ως εξής:

  • Ιούλιος 2022: 644 ευρώ
  • Αύγουστος 2022: 667 ευρώ
  • Σεπτέμβριος 2022: 702 ευρώ
  • Οκτώβριος 2022: 702 ευρώ
  • Νοέμβριος 2022: 740 ευρώ
  • Δεκέμβριος 2022: 764 ευρώ
  • Ιανουάριος 2023: 764 ευρώ
  • Φεβρουάριος 2023: 790 ευρώ


Αν την Πέμπτη τα επιτόκια αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης, η νέα επιβάρυνση θα φτάσει τα επίπεδα των 30 ευρώ και η μηνιαία καταβολή θα διαμορφωθεί στα 817 ευρώ.

Αν τα επιτόκια του ευρώ αυξηθούν στο 4% το τελικό επιτόκιο για το δανειολήπτη του παραδείγματος θα αναρριχηθεί στο 6% και η νέα δόση θα φτάσει τα 844 ευρώ περίπου.

Η αύξηση σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022 θα διαμορφωθεί στα 200 ευρώ σε μηνιαία βάση και σε ετήσια βάση στα 2.400 ευρώ.

Για το λόγο αυτό είναι εξαιρτετικά κρίσιμο για τους Έλληνες δανειολήπτες να μπει ένα φρένο στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.