A- A+
Πώς οι χρηματοοικονομικές αποφάσεις του σήμερα έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στις ζωές μας

Όταν λαμβάνουμε μία χρηματοοικονομική απόφαση, συχνά θεωρούμε ότι αυτή αφορά μόνο το παρόν ή τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Κάθε αποταμιευτική ή επενδυτική μας κίνηση σήμερα, επιδρά καθοριστικά στις ζωές μας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Κι αυτό διότι καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της περιουσίας μας, ακίνητης και κινητής, αλλά και το βιοτικό μας επίπεδο σε βάθος χρόνου.

Η διάκριση των αποφάσεων

Πριν δούμε όμως ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για να λαμβάνουμε χρηματοικονομικές αποφάσεις, θα πρέπει να τις διακρίνουμε σε δύο βασικές κατηγορίες:

- Βραχυπρόθεσμες αποφάσεις: Λαμβάνονται για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών και την τακτοποίηση βασικών υποχρεώσεων, όπως η πληρωμή λογαριασμών, μία έξοδος για φαγητό με την οικογένειά μας ή ακόμη και μία ολιγόμηνη αποταμίευση για τις επόμενες διακοπές.

- Μακροπρόθεσμες αποφάσεις: Σχετίζονται με τις επενδύσεις τόσο σε χρηματοοικονομικά μέσα, όσο και σε ακίνητα, αλλά και με τον ευρύτερο προγραμματισμό που κάνουμε για το μέλλον. Αφορούν δηλαδή σε στρατηγικές που χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν.


Η ανθρώπινη φύση

Αναμφίβολα, οι βραχυχρόθεσμες αποφάσεις επιφέρουν πιο άμεσα αποτελέσματα, όποιες κι αν είναι.

Όπως λένε ειδικοί στον τομέα της ψυχολογίας, η ανθρώπινη φύση τείνει να επικεντρώνεται στα άμεσα οφέλη. Αυτό όμως οδηγεί συχνά σε αποφάσεις που είναι βασισμένες στην παρόρμηση.

Έτσι, μπορεί να γίνουμε σπάταλοι ή να κάνουμε αγορές που δεν χρειαζόμαστε ή να αντιδράσουμε με πανικό κατά τη διάρκεια μίας κρίσης.

Ο καλύτερος σύμμαχος λοιπόν για να αποφύγουμε αυτές τις παγίδες είναι η πειθαρχία, η οποία θα πρέπει να συνδυάζεται με ένα μακρόπνοο πλάνο.

Ο λόγος γίνεται φυσικά για τις μακροπρόθεσμες αποφάσεις, οι οποίες εν τέλει έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Η εστίαση σε αυτές θα συμβάλει αποφασιστικά για να πετύχουμε ευκολότερα τους στόχους που θέτουμε και τα όνειρα που έχουμε για τις ζωές μας.

Σε έναν κόσμο όπου η οικονομική αστάθεια και οι μεταβολές της αγοράς είναι συχνές, η μακροχρόνια ματιά στα πράγματα είναι απαραίτητη. 

Μας βοηθά να προετοιμαστούμε για το μέλλον, να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις οικονομικές προκλήσεις και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν.


Η δύναμη αποταμίευσης

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους τρόπους για να επιτύχει κανείς οικονομική ευημερία είναι μέσω της μακροπρόθεσμης αποταμίευσης και επένδυσης. 

Με την πάροδο του χρόνου, το κέρδος από τους τόκους που κερδίζουμε, μπορεί να μετατρέψει μικρές σταθερές συνεισφορές σε σημαντικά ποσά. 

Στο πλαίσιο αυτό έχει μεγάλη σημασία τόσο η συχνότητα της αποταμίευσης, όσο και το επιτόκιο που κερδίζουμε. Όσο πιο υψηλό είναι, τόσα περισσότερα χρήματα θα συγκεντρώσουμε στο μέλλον.

Στην τρέχουσα συγκυρία είναι σημαντικό να διαλέγουμε προϊόντα με σταθερά επιτόκια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Για παράδειγμα, η προθεσμιακή κατάθεση της ProCredit Bank με διάρκεια δύο έτη προσφέρει την υψηλότερη απόδοση αυτήν τη στιγμή στην ελληνική αγορά, 2,25%.

Η διαχείριση του κινδύνου

Αναμφίβολα η πιο ασφαλής επιλογή αποταμίευσης είναι διαχρονικά οι προθεσμιακές καταθέσεις.

Κι αυτό διότι ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον έχετε απόλυτη προστασία στο αρχικό σας κεφάλαιο και ταυτόχρονα ό,τι κι αν γίνει θα κερδίσετε τους τόκους που έχετε συμφωνήσει με την τράπεζά σας.

Αυτοί υπολογίζονται στη βάση ενός σταθερού επιτοκίου που είναι γνωστό εκ των προτέρων και σταθερό σε όλη τη διάρκειά της αποταμίευσης.

Έτσι, κάθε φορά που ανανεώνετε μία προθεσμιακή κατάθεση, κλειδώνετε τη μελλοντική αξία των χρημάτων σας με βάση το επιτόκιό της.

Όσο λοιπόν πιο νωρίς μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο γρήγορα θα αυξηθεί η περιουσία σας.

Πρακτικές συμβουλές

Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές αποφάσεις δεν συνιστούν απλά μια στρατηγική. 

Αποτελούν τρόπο ζωής που μπορεί να προσφέρει οικονομική ελευθερία και σιγουριά για το μέλλον.

Ο οδικός σας χάρτης σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να αποτελείται από τα ακόλουθα:

1. Ορίστε σαφείς οικονομικούς στόχους, όπως για παράδειγμα την αγορά ενός ακινήτου ή την διασφάλιση μίας σύνταξης ή ενός ποσού που θέλετε να έχετε συγκεντρώσει στο μέλλον

2. Ανοίξτε σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία έναν αποταμιευτικό λογαριασμό ή μία προθεσμιακή κατάθεση

3. Να έχετε πάντα ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για απρόβλεπτες καταστάσεις

4. Μένετε ενημερωμένοι για τις οικονομικές εξελίξεις, ώστε να εκμεταλλευτείτε επενδυτικές ευκαιρίες που σίγουρα θα παρουσιαστούν

5. Αποφύγετε συναισθηματικές αντιδράσεις και μείνετε προσηλωμένοι στην εφαρμογή του πλάνου σας. 

6. Αξιολογήστε με ηρεμία το σχέδιό σας κάθε χρόνο και προχωρήσετε κατόπιν ωρίμου σκέψης και ανάλυσης των δεδομένων σε αναπροσαρμογές του, εφόσον κρίνονται απαραίτητες