A- A+
Πώς εξαπλασιάστηκαν τα «κόκκινα» δάνεια μέσα σε μία 5ετία - Τα στοιχεία της ΤτΕ
Στο 31,2% διαμορφώθηκαν στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου τα δάνεια σε καθυστέρηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επίπεδα εξαπλάσια σε σχέση με το 5,1% το Δεκέμβριο του 2008.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση του Διοικητή για το 2013, η ύφεση αλλά και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης οδήγησαν σε επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κατά συνέπεια, ο πιστωτικός κίνδυνος αυξήθηκε, ενώ ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων εξαπλασιάστηκε μέσα σε μία πενταετία.

Η πορεία στην κρίση

Ο ρυθμός σχηματισμού δανείων σε καθυστέρηση ήταν συγκρατημένος μέχρι το 2010, αλλά αυξήθηκε σημαντικά το 2011 και το 2012, ως αποτέλεσμα της βάθυνσης της ύφεσης και της γενικευμένης αβεβαιότητας που φαίνεται να επηρέασε τη συναλλακτική συμπεριφορά.

Οι τράπεζες, διστακτικά στην αρχή και πιο ενεργά στη συνέχεια, προέβησαν σε ρυθμίσεις δανείων με στόχο να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να περιορίσουν το σχηματισμό δανείων σε καθυστέρηση.

Παράλληλα, οι τράπεζες επιδίωξαν να επαυξήσουν τις εξασφαλίσεις για την κάλυψη δανείων που είχαν ήδη χορηγηθεί (με στόχο να μειώσουν τη ζημία σε περίπτωση αθέτησης) και κατέστησαν πιο αυστηρά τα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων.

Τα ποσοστά ανά κατηγορία

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι το εννεάμηνο του 2013 παρουσίασε σημάδια σταθεροποίησης, με τις επισφάλειες να διαμορφώνονται στο 31,2%.

Όπως και τα προηγούμενα έτη, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013, το υψηλότερο ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση παρατηρήθηκε στα καταναλωτικά δάνεια (45,8%), δεδομένου ότι συνήθως δεν καλύπονται από εξασφαλίσεις.

Τα στεγαστικά δάνεια εμφάνισαν χαμηλότερο ποσοστό καθυστερήσεων (Σεπτέμβριος 2013: 25,8%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα επιχειρηματικά δάνεια ήταν 31,2%.