A- A+
Πώς έχουν «σηκώσει» 700 χιλ. ευρώ σε 6 μήνες από λογαριασμούς οι πειρατές του e-banking

Στα 700.000 ευρώ ανέρχεται στο α΄ εξάμηνο του 2020 η λεία των e-ληστών με τη μέθοδο SIM Swap, που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Πρόκειται για την τελευταία λέξης της μόδας στις e-απάτες, μέσω της οποίας οι επιτήδειοι αποκτούν πλήρη πρόσβαση στις υτπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής των θυμάτων.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να εκτελέσουν εμβάσματα προς όποιο λογαριασμό θέλουν, χωρίς να γίνουν γρήγορα αντιληπτοί από τον κάτοχο του λογαριασμού και κυριολεκτικά τα σηκώνουν ...όλα.

Από τις αρχές του 2020 εκτιμάται ότι έχουν χτυπήσει 40 καταθέτες, αποσπώντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 700.000 ευρώ.

Δηλαδή ο μέσος όρος κάθε ληστείας ανέρχεται σε 17.500 ευρώ. Ο μόνος «κόφτης» που μπορεί να περιορίσει τη ζημιά ανά απάτη ανά τράπεζα είναι το ημερήσιο πλαφόν συναλλαγών, το οποίο συνήθως διαμορφώνεται για τους ιδιώτες σε 12.500 ευρώ.

Πώς δουλεύει η απάτη

Στην απάτη της μορφής SIM Swap οι δράστες αρχικά υποκλέπτουν τους κωδικούς e-banking συνήθως μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος "ψαρέματος" (phishing) ή μέσω κακόβουλου λογισμικού (trojan/malware) που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή του θύματος.

Στη συνέχεια προχωρούν σε μη εξουσιοδοτημένη αντικατάσταση/ανταλλαγή της κάρτας SIM του κινητού πελατών ώστε να πάρουν πρόσβαση σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (κλήσεις, SMS, push notifications).

Με τον τρόπο αυτό οι δράστες αποκτούν πρόσβαση πλέον και στους κωδικούς μιας χρήσης / OTP ή μηνυμάτων επαλήθευσης ασφάλειας κ.λ.π., ώστε να ολοκληρώσουν την υποκλοπή χρημάτων.

Πώς να προστατευτούμε

Αν το κινητό μας σταματήσει να δέχεται ή να εκτελεί κλήσεις για ασυνήθιστο λόγο ή εάν χάσουμε το σήμα σε μια θέση που συνήθως έχει καλή κάλυψη, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσουμε με τον πάροχο του δικτύου μας και να επιβεβαιώσουμε ότι δεν έχει απενεργοποιηθεί η SIM μας.

Επιπλέον, δεν αποκαλύπτουμε τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καλό θα ήταν επίσης να εγγραφούμε στις υπηρεσίες των τραπεζών που παρέχουν ειδοποιήσεις SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εκτελούνται συναλλαγές μας

Παράλληλα, δεν πρέπει να κοινοποιούμε σε κανέναν και δεν εισάγουμε σε άγνωστες ιστοσελίδες, τους κωδικούς e-banking μας (username και password) ή αριθμούς καρτών.

Επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε επισκεφθεί το επίσημο site της τράπεζάς μας. θυμόμαστε ότι οι τράπεζες ποτέ και με κανένα τρόπο δεν θα μας ζητούν τους κωδικούς μας.

Αυτονόητο είναι πως πρέπει να ελέγχουμε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών μας.

Στην περίπτωση δε που πέσουμε θύμα απάτης τύπου SIM Swapping ή διαπιστώσουμε συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή μας, ενημερώνουμε άμεσα την τράπεζά μας.

Διαβάστε επίσης

* SMS banking για άμεση ενημέρωσή σας για κινήσεις λογαριασμών - καρτών - Το κόστος