A- A+
Πώς απατεώνες σήκωσαν 26 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς πέρυσι

Σε μάστιγα εξελίσσοται οι απάτες μέσω των οποίων επιτήδειοι σηκώνουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών εξ αποστάσεως.

Πάντα με τη συγκατάθεση των θυμάτων κατάφεραν να υπερτετραπλασιάσουν μέσα σε ένα χρόνο τη λεία τους, εξαπατώντας επτά φορές περισσότερους ανυποψίαστους πολίτες.

Εκμεταλλεύτηκαν την αλματώδη αύξηση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του αριθμού των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των τραπεζών που δεν είχαν σχεδόν καμία εμπειρία.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2021 καταγράφηκε αύξηση κατά 609% των περιστατικών απάτης στις μεταφορές πιστώσεων και κατά 320% στην αναλογούσα αξία τους.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 8.365 περιστατικά απάτης συνολικής αξίας 26,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 1.179 περιστατικά απάτης συνολικής αξίας 6,2 εκατ. ευρώ το έτος 2020.

Με αυτά τα δεδομένα καταγράφηκε μία απάτη ανά 50 χιλιάδες μεταφορές πίστωσης, ενώ ανά 25.000 ευρώ μεταφοράς κεφαλαίων, το 1 ευρώ εκλάπη από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι δύο μέθοδοι

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η πλειονότητα των τεχνικών διενέργειας της απάτης αφορά τις μεθόδους της:

(α) έκδοσης εντολής πληρωμής

Ο απατεώνας εκδίδει πλαστή εντολή πληρωμής αφού αποκτήσει τα ευαίσθητα δεδομένα πληρωμής του πληρωτή ή του δικαιούχου με δόλια μέσα.

Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο του phishing. Στην προκειμένη περίπτωση το θύμα δέχεται e-mail, με το οποίο ενημερώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο από τα τραπεζικά του προϊόντα ή ότι κάποιος θέλει να του επιστρέψει χρήματα.

Στο e-mail περιλαμβάνεται υπερσύνδεσμος, τον οποίο καλείται να πατήσει το θύμα για να επιλύσει το πρόβλημα. Αν το κάνει μεταβαίνει σε μία ιστοσελίδα που προσομοιάζει με το e-banking της τράπεζάς του. 
 
 Ό,τι πληκτρολογήσει εκεί το θύμα περιέρχεται σε γνώση των δραστών. Έτσι, οι τελευταίοι αποκτούν τα στοιχεία εισόδου στο e-banking του θύματος και την ίδια ώρα εισέρχονται στην πραγματική σελίδα της τράπεζας.

Στη συνέχεια ζητείται από το θύμα η επιβεβαίωση μέσω του mobile app ή με κωδικό μίας χρήσης της συναλλαγής και τα λεφτά έγιναν καπνός!

(β) της χειραγώγησης του πληρωτή από τον απατεώνα

Το θύμα παρέχει καλή τη πίστει τη συγκατάθεσή του στην εκτέλεση εντολής πληρωμής προς λογαριασμό πληρωμών τρίτου, θεωρώντας ότι ανήκει σε νόμιμο δικαιούχο.

Πχ. για μία εξ  αποστάσεως παραγγελία. Ο δικαιούχος είναι απατεώνας, το θύμα στέλνει τα χρήματα, δεν παραλαμβάνει ποτέ το προϊόν που παρήγγειλε και τα λεφτά χάνονται.