A- A+
ΠΟΜΙΔΑ: Πρόταση για μείωση φορολογίας στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις - Συντελεστές από 5%

Τη μείωση της φορολογίας στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων κατά 10 μονάσες βάσης σε όλα τα κλιμάκια προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ, με στόχο την αναγέννηση των παραδοσιακών ενοικιάσεων.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς παρουσίασε την πρότασή του που στόχο έχει την αύξηση της προσφοράς ακινήτων για μακροπρόθεσμες μισθώσεις.

Αυτή προβλέπει μείωση του φόρου επί των μισθωμάτων από μισθώσεις κύριας κατοικίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε ισχύον φορολογικό κλιμάκιο:

  • Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από 15% σε 5%
  • Από 12.001 έως 35.000 ευρώ, από 35% σε 25%
  • Από 35.001 ευρώ και άνω, από 45% σε 35%

Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν επιπλέον κίνητρο για μακροχρόνιες συμβάσεις έναντι των βραχυπρόθεσμων.

Έτσι, θα σπεύσουν να προσφέρουν κάθε διαθέσιμη κατοικία, σε ενοικιαστές αποκλειστικά κύριας κατοικίας ως προτιμητέους ενοικιαστές και να ανανεώσουν τις υπάρχουσες μισθώσεις κύριας κατοικίας.

Και θα διατεθεί στην αγορά, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και μεγάλος αριθμός πλήρως ανακαινισμένων κατοικιών, σε άριστη κατάσταση.

Η πορεία των τιμών

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κτηματαγορά, ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι η κρίση δεν τελείωσε ακόμη στον τομέα των ακινήτων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ανάκαμψη.

Όπως είπε, «η άνοδος τιμών δεν είναι γενικευμένη, δεν υπάρχει φούσκα ακινήτων, αλλά φούσκα υπερβολικών προσδοκιών που καλλιεργείται από ορισμένους».

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ συνέστησε στους ιδιοκτήτες να μην ζητάνε παράλογα ενοίκια.