A- A+
ΠΟΜΙΔΑ: Δεν απαγορεύει το Airbnb σε πολυκατοικίες η απόφαση του δικαστηρίου

Την επαγγελματική χρήση των διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες και όχι τη βραχυχρόνια μίσθωση απαγορεύει η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου στο Ναύπλιο, σύμφωνα με την ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Αυτό ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ, μετά τη δημοσιοποίηση απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, μετά από προσφυγή άλλων ιδιοκτητών ακινήτων σε πολυκατοικίας, οι οποίοι ενοχλούνταν από τους επισκέπτες διαμερίσματος που ενοιάζονταν μέσω Airbnb.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των υπολοίπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων της πολυκατοικίας και κάλεσε την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος «να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση, ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας».

Επιπλέον, ορίζει ότι για κάθε παράβαση από εδώ και στο εξής θα επιβάλλεται προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε περιστατικό.

Η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η απόφαση αυτή απαγορεύει μόνο την επαγγελματική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας - διαμερίσματός ως τουριστικού καταλύματος.

Δεν απαγορεύει, δηλαδή, τη διενέργεια βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, οι οποίες είναι κάτι το σαφώς διακεκριμένο και εντελώς διαφορετικό, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι με βάση ην ισχύουσα νομοθεσία, δεν νοείται επαγγελματική χρήση εφόσον δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες.

Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται νομικά για ειδική κατηγορία αστικών μισθώσεων για χρήση κατοικίας υπό τη μορφή της προσωρινής διαμονής, στις οποίες εκμισθωτής μπορεί να είναι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, χωρίς περιορισμό από ασυμβίβαστα κλπ., και χωρίς φορολογικά ή νομικά να αποκτά εμπορική ή επαγγελματική ιδιότητα ή να πρέπει να λάβει ξεχωριστό ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας).

«Στην κρίση του Δικαστηρίου βάρυνε η διάταξη του κανονισμού της πολυκατοικίας για απαγόρευση χρήσης ως ξενοδοχείου, όπως και κάθε είδους ενοχλήσεων των ενοίκων του κτιρίου από υπερβολικούς θορύβους κλπ., και οι παραβιάσεις του που πιθανολογήθηκαν κατά την ερήμην της καθ΄ής ακροαματική διαδικασία» σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Και καταλήγει πως κατ΄αρχήν η απόφαση αυτή αφορά τη συγκεκριμένη πολυκατοικία, με το συγκεκριμένο κανονισμό και τη συγκεκριμένη υπερβολική επαγγελματική χρήση του διαμερίσματος πέραν των ορίων που ορίζει η νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.