A- A+
Πωλήσεις 200.000 ακινήτων πακέτο με δάνεια από τράπεζες και servicers τα επόμενα χρόνια

Εντυπωασιακός υψηλός, καθώς ξεπερνά το 1 εκατ., είναι ο αριθμός των ακινήτων που αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε κόκκινα δάνεια.

Εκτιμάται ότι σε περίπου 20%-25% από αυτά δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί κάποια λύση με τους δανειολήπτες.

Αυτό σημαίνει πως οι servicers θα κληθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων να βρουν λύσεις και να διαχειριστούν ακίνητα που θα ξεπερνούν τις 200.000.

Τι σημαίνει αυτό για τους υποψήφιους επενδυτές;

Ότι τα επόμενα χρόνια η προσφορά ακινήτων θα αυξηθεί σημαντικά, δημιουργώντας ευκαιρίες για τοποθετήσεις στην κτηματαγορά με προνομιακούς όρους.

Διάθεση «καθαρών» ιδιοκτησιών

Ήδη οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει την οργανωμένη διάθεση των ακινήτων που περιέρχονται στην κατοχή τους μετά από πλειστηριασμό.

Πρόκειται τόσο για σπίτια και οικόπεδα, όσο και για επαγγελματικούς χώρους που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία των τραπεζών, μετά από πλειστηριασμό και διατίθενται προς πώληση ή ακόμη και ενοικίαση.

Δηλαδή δεν ανήκουν πλέον στον οφειλέτη που τα είχε προσημειώσει ως εγγύηση για το δάνειό του, αλλά στην τράπεζα, ενώ έχουν καθαρίσει νομικά και τεχνικά.

Είναι πιθανό δε σε ορισμένα από αυτά να έχουν γίνει και βελτιώσεις / ανακαινίσεις.

ADVERTISEMENT

Ευκαιρία για αγορά

Τα ακίνητα αυτά διατίθενται είτε άμεσα προς πώληση ή ο ενδιαφερόμενος καλείται να συμμετάσχει σε διαγωνισμό, υποβάλλοντας συγκεκριμένη προσφορά.

Επιπλέον, τα πιστωτικά ιδρύματα δίνουν και στεγαστικό δάνειο στον αγοραστή, χρηματοδοτώντας έως και το 75% του τιμήματος. Αρκεί ο υποψήφιος να πληροί τα πιστοδοτικά κριτήρια.

Όλα τα ακίνητα που πωλούν ή μισθώνουν οι τράπεζες βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ειδικές ιστοσελίδες, με αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες για μία πρώτη ξενάγηση.

Πρόκειται για τις εξής πλατφόρμες:

* Η Eurobank διαθέτει τα ακίνητά της μέσω της Cerved Properties Services. Δείτε τα εδώ

* Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τα ακίνητά της μέσω e-δημοπρασιών στο properties4sale.gr

* H Εθνική Τράπεζα διαθέτει τα ακίνητα μέσω του νέου portal της www.realestateonline.gr

* H Alpha Bank διαθέτει ακίνητα μέσω της θυγατρικής της Alpha Αστικά Ακίνητα - Δείτε τα εδώ