A- A+
Πώληση της υπόλοιπης περιουσίας με αντάλλαγμα τη διάσωση της α΄ κατοικίας και τη διαγραφή χρεών
Νέα απόφαση με την οποία διαγράφηκε ένα σημαντικού ύψους χρέος, άνω των 500.000 ευρώ, έλαβε η ελληνική δικαιοσύνη, στηριζόμενη στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πρόκειται για μία χαρακτηριστική περίπτωση που δείχνει ότι η προσφυγή στο δικαστήριο για την απαλλαγή από τραπεζικά χρέη δεν οδηγεί αναγκαστικά σε πλήρη διαγραφή των χρεών, ενώ μπορεί να σημάνει ακόμη την απώλεια περιουσιακών στοιχείων.

Στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί η δανειολήπτρια που προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο Βόλου να έσβησε ένα σημαντικό μέρος από τα χρέη της, ωστόσο αναγκάζεται να πουλήσει όλη την περιουσία της, πλην της α΄ κατοικίας, για την οποία θα κληθεί να αποπληρώσει στην τράπεζα, με ευνοϊκούς όρους, το 85% της εμπορικής της αξίας.

Η υπόθεση

Ο λόγος γίνεται για 60χρονη δανειολήπτρια, συνταξιούχο του ΙΚΑ, η οποία βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό της και λαμβάνει αναπηρική σύνταξη 746,43 ευρώ το μήνα.

Η 60χρονη όφειλε συνολικά 629.422,62 ευρώ στις τράπεζες, ενώ οι βασικές της ανάγκες καλύπτονται με 396,43 ευρώ το μήνα.

Η ίδια έχει στην κυριότητά της εκτός από την α΄ κατοικία, 50% εξ αδιαιρέτου ενός ισογείου, εμβαδού 90 τ.μ. καθώς και ένα διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου της ίδιας οικοδομής, εκτάσεως 93 τ.μ.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η δανειολήπτρια μπορεί να ενταχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, διαγράφοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της.

Αφού λήφθηκαν υπόψη τα εισοδήματα και οι βασικές προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες, το Ειρηνοδικείο Βόλου όρισε ότι η αιτούσα θα καταβάλλει για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών το ποσό των 350 ευρώ μηνιαίως προς τις τράπεζες.

Προκειμένου δε να διασωθεί η κύρια κατοικία της, θα πρέπει να καταβάλλει, ακόμη, το 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, δηλαδή το ποσό των 93.500 ευρώ, σε 192 μηνιαίες δόσεις, ποσού 486,98 ευρώ η καθεμία, εντόκως, χωρίς ανατοκισμό, με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως ομοίως προκύπτει από το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον το δικαστήριο διέταξε την εκποίηση του 50% εξ αδιαιρέτου του ισογείου, εμβαδού 90 τ.μ. καθώς και του ημιτελούς διαμερίσματος του δευτέρου ορόφου της ίδιας οικοδομής, η οποία θα γίνει με δημόσιο πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς ίση με το ποσό των 30.000 ευρώ για το πρώτο και 65.000 ευρώ για το δεύτερο ακίνητο.