A- A+
Ποδαρικό στο 2021 με αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων από τους Έλληνες - Ποιες αγορές προτιμούν

Με καθαρές εισροές ύψους 70 εκατ. ευρώ έκανε ποδαρικό στη νέα χρονιά η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων στη χώρα μας, με αρκετούς επενδυτές να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους.

Το ποσό των 70 εκατ. ευρώ αφορά στις πρώτες 20 ημέρες του Ιανουαρίου, δείχνοντας τις διαθέσεις των εγχώριων μικρο-επενδυτών για αναζήτηση αποδόσεων μεγαλύτερων από αυτές των απλών τραπεζικών καταθέσεων.

Στροφή σε μικτά χαρτοφυλάκια

Αυτό που διαφαίνεται από τα επίσημα στοιχεία της Ένωση Θεσμικών Επενδυτών είναι ότι αναζητούνται ισορροπημένα κατά βάση χαρτοφυλάκια, με ελεγχόμενο κίνδυνο που μπορούν να αποφέρουν κέρδη πολλαπλάσια των τραπεζικών επιτοκίων.

Ειδικότερα, πρώτα στις προτιμήσεις των επενδυτών, με κριτήριο τις εισροές νέων κεφαλαίων, είναι εφέτος μέχρι στιγμής τα μικτά αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας Fund of Funds που επενδύσουν σε ένα βαθμό και σε μετοχές, αλλά το ρίσκο τους είναι περιορισμένο.

Σε αυτήν την κατηγορία, ο κίνδυνος μειώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της διασποράς που επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση σε διαφορετικά αμοιβαία κεφάλαια.

Αποδόσεις άνω του 10% στα ομολογιακά

Υψηλές είναι και οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια που τοποθετούνται κατά βάση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία συνεχίζουν την καλή πορεία και το 2021, μετά τα εντυπωσιακά κέρδη της περυσινής χρονιάς.

Αρκετά από τα αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας δίνουν κέρδη και τις πρώτες ημέρες του 2021, που φτάνουν έως και το 0,95%.

Σε ετησιοποιημένη βάση δηλαδή η απόδοσή τους  ξεπερνά το 10%! Αυτό οφείλεται στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους, που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Οι εισροές ανά κατηγορία

Ειδικότερα, την υπό εξέταση περίοδο τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές εμφάνισαν τα αμοιβαία κεφάλαια των ακόλουθων κατηγοριών:

  • Ομολογιακά Ελλάδος: 18,02 εκατ. ευρώ
  • Ομολογιακά διεθνή: 2,98 εκατ. ευρώ
  • Μετοχικά Ελλάδος: 5,16 εκατ. ευρώ
  • Μικτά αμοιβαία κεφάλαια: 11,16
  • Fund of Funds μετοχικά: 11,77 εκατ. ευρώ
  • Fund of Funds μικτά: 16,31 εκατ. ευρώ