A- A+
Πληθωρισμός και φόροι πλήγωσαν τους καταθέτες το Μάιο - Ανάκαμψη στις επιχειρήσεις

Πτωτικά για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες κινήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών το Μάιο, ο οποίος αποδείχθηκε δύσκολος μήνας λόγω πληθωρισμού και ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την υπό εξέταση περίοδο τα υπόλοιπα των φυσικών προσώπων, ιδιωτών και ελεύθερων επαγγελματιών στις τράπεζες, μειώθηκαν κατά 384 εκατ. ευρώ.

Η πτώση αυτή αποδίδεται στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, λόγω της ανόδου των τιμών σε βασικά είδη και σε ρεύμα - καύσιμα, αλλά και στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που καταβλήθηκε στις 31/5.

Μειωμένη η πτώση στις προθεσμιακές

Από την άλλη συνεχίστηκε για δεύτερο συνεχή μήνα η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των υπολοίπων στους λογαριασμούς προθεσμίας, οι οποίες φαίνεται πως βρίσκουν μία ισορροπία λίγο πάνω από τα 24 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ενώ από τον Αύγουστο του 2019 όταν ξεκίνησε η υποχώρησή τους οι μέσες μηνιαίες εκροές ανέρχονταν σε 620 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο η πτώση περιορίστηκε στα 187 εκατ. ευρώ και το Μάιο στα 289 εκατ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανακοπή της ζήτησης για αμοιβαία κεφάλαια, λόγω της πτώσης των αγορών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η μέση μηνιαία εκροή του 2022 διαμορφώνεται στο 5μήνο στα 453 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική πτώση των μεγεθών φτάνει τα 2,27 δισ. ευρώ.

ADVERTISEMENT

Τα λεφτά στις επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά, η ανάκαμψη της κατανάλωσης και οι αυξημένες τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες κατά β΄ τρίμηνο του 2022, οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα τα υπόλοιπα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μάιο οι καταθέσεις του αυξήθηκαν κατά 1,45 δισ. ευρώ, ανακάμπτοντας μετά από τέσσερις συνεχείς πτωτικούς μήνες.

Από την αρχή του χρόνου πάντως παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, λόγω του πολύ κακού πρώτου τριμήνου για την αγορά, με τις καθαρές εκροές να φτάνουν τα 1,84 δισ. ευρώ.