A- A+
Πλειστηριασμοί: Για ποιες κατοκίες αναστέλλονται έως το τέλος του έτους - Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποδεδειγμένα ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι το τέλος του έτους αποφάσισαν οι τράπεζες.

Η απόφαση ελήφθη καθώς η νέα πτωχετική διαδικασία, που θα δίνει τη δυνατότητα στους πιο αδύναμους να παραμείνουν σπίτι τους πληρώνοντας ενοίκιο, αναμένεται να ενεργοποιηθεί την Πρωτοχρονιά.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες αποφάσισαν μέχρι την εφαρμογή του νέου πλαισιίου να αναστείλουν κάθε πλειστηριασμό κατοικίας που ανήκει σε νοικοκυριό το οποίο πληροί τα κριτήρια του νέου νόμου.

Πρόκειται για τα εξής:

Άγαμος: ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ και αξία (συνολική) ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ.

Έγγαμος: ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ και αξία (συνολική) ακίνητης περιουσίας έως 135.000 ευρώ.

Τριμελές νοικοκυριό: ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ και αξία (συνολική) ακίνητης περιουσίας έως 150.000 ευρώ.

Τετραμελές νοικοκυριό: ετήσιο εισόδημα έως 17.500 ευρώ και αξία (συνολική) ακίνητης περιουσίας έως 165.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση των τραπεζών

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), οι τράπεζες αναστέλλουν, προσωρινά, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα, θα εξετάσουν αίτημα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, μέχρι την 31.12.2020, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων, όπως αυτή καθορίζεται στην ΥΑ Δ13οικ 10747/256/2019 (ιδίως άρθρο 4 αυτής).

Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.

Όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες  πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά.

Διαβάστε επίσης

* Μεγάλη ευκαιρία η 9μηνη επιδότηση στεγαστικών δανείων - Δείτε αν είστε δικαιούχοι