A- A+
Αναστολή πληρωμών και δώρο οι τόκοι από το κράτος στα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια

Η καταβολή μόνο τόκων σε ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, με επιδότηση από το Δημόσιο, αποτελεί το πρώτο μέτρο στήριξης της αγοράς.

Όπως ανακοίνωσε επισήμως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), όσες επιχειρήσεις είχαν ενήμερα δάνεια έως και τις 31/12/2019 μπορούν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης διευκόλυσης.

Αυτή προβλέπει αναστολή πληρωμής του κεφαλαίου έως και τις 30/9/2020 και καταβολή έως τότε μόνο των τόκων.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης τόνισε ότι «το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις».

Άρα οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο μέτρο δεν θα πληρώνουν τίποτα μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά μόνο νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση.

Οι παραπάνω δανειολήπτες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεωλυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η/12/2019.  

Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με την τράπεζα συνεργασίας τους, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα.

Η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς

Σχετική ανακοίνωση για τους δανειολήπτες της εξέδωσε την Τρίτη η Intrum Hellas, η οποία διαχειρίζεται τό σύνολο των κόκκινων δανείων της Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, τίθεται άμεσα σε εφαρμογή ένα εξειδικευμένο σχέδιο με σκοπό τη στήριξη και διευκόλυνση των δανειοληπτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την εξάπλωση του ιού COVID-19 για τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, η Intrum Hellas προχωρά, σε συνεννόηση με τους συνεπείς δανειολήπτες, στην παροχή διευκολύνσεων για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, αλλά και σε άλλες ρυθμίσεις ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Intrum Hellas διενεργεί ήδη επικοινωνία με τους δανειολήπτες της Τράπεζας Πειραιώς που εξυπηρετεί, ώστε να ενημερωθεί για τυχόν έκτακτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η μείωση εισοδήματος ή κύκλου εργασιών.

Το σχέδιο αυτό έχει λάβει την έγκριση της Τράπεζας Πειραιώς και εξειδικεύει τον τρόπο διαχείρισης των ειδικών αυτών κατηγοριών δανειοληπτών, τους οποίους η εταιρία προτίθεται να διευκολύνει τους επόμενους μήνες.