A- A+
Ποιος θα θεωρείται συνεργάσιμος δανειολήπτης και θα αποφεύγει τον πλειστηριασμό από το 2015
Στον ορισμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» κατέληξε η πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που καλείται να δημιουργήσει το νέο πλαίσιο ρύθμισης δανείων.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το πρόγραμμα δράσης του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του 2014, προκειμένου από 1-1-2015 να εφαρμοστεί ένα μόνιμο πλαίσιο διευθέτησης των σχέσεων τραπεζών και δανειοληπτών, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως είναι γνωστό αυτό προβλέπει ότι για να προστατεύεται η περιουσία του δανειολήπτη που δεν μπορεί να πληρώσει θα πρέπει να καλύπτει το κριτήριο «συνεργασιμότητας».

Παράλληλα θα οριστούν και συγκεκριμένες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Πέραν από το ποσό αυτό τα χρήματα που έχει ένα νοικοκυριό θα πρέπει να πηγαίνουν για την εξόφληση των δανείων (ιρλανδικό μοντέλο).

Ο ορισμός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «συνεργάσιμος δανειολήπτης» είναι αυτός που:

α) είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή, παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς το δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό τηλεμοιοτυπίας, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό, συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,

β) απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές του δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας,

γ) προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους,

δ) προβαίνει εκουσίως, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του (π.χ. πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητά του [κληρονομιά κ.λπ.], ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων κ.λπ.),

ε) σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (λ.χ. αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια ή φυσικής καταστροφής), η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση, γνωστοποιεί αμελλητί την κατάστασή του αυτή στο δανειστή. Σε αυτή ντην περίπτωση του χορηγείται τρίμηνη περίοδος χάριτος.

Ο καθορισμός των ποσών

Στη συνεδρίαση η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε την προεργασία που γίνεται με στόχο την κατάρτιση του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών που προβλέπεται από το νόμο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη διαδικασία αναμόρφωσης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές με το θέμα δίκες.

Στη συνεδρίαση έγινε επίσης μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με τη μεθοδολογία καθορισμού των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» (αναγκαίες δαπάνες για τη διαβίωση μιας οικογένειας πέραν όσων απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των τραπεζικών δανείων), με βάση την ετήσια έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν έγινε καμία αναφορά στο ύψος των ποσών, καθώς η σχετική συζήτηση είναι σε πολύ πρώιμη φάση.