A- A+
Ποιοι θα γλυτώσουν και το νέο έτος τον πλειστηριασμό των ακινήτων τους για τραπεζικά χρέη
Με κριτήριο την αντικειμενική αξία θα γίνεται η διάκριση μεταξύ των ακινήτων που μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό για τραπεζικά χρέη και εκείνων που θα προστατεύονται. Προστασία μόνο στην α΄ κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, συμφωνήθηκε η άρση του καθεστώτος αναστολής των πλειστηριασμών όπως αυτό ισχύει σήμερα, από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του έτους δεν είναι δυνατή η κατάσχεση επί ακίνητης περιουσίας, ανεξάρτητα από είδος της, για χρέη έως 200.000 ευρώ, καθώς και ο πλειστηριασμός επί κύριων κατοικιών με αντικειμενική αξία ίση με το αφορολόγητο όριο, προσαυξημένο κατά 50% (300.000 ευρώ για άγαμο).

Το νέο ντιλ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ρύθμιση που θα προωθήσει η κυβέρνηση θα προβλέπει τα εξής:

- Η προστασία των ακινήτων για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες καταργείται

- Δε θα μπορούν να βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα που αφορούν α΄ κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώγια άγαμους και έως 280.000 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά

- Οι δανειολήπτες θα μπορούν να προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλη για προστασία της α΄ κατοικίας τους

- Θα συνεχίσει να ισχύει το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια

Με τον τρόπο αυτό αίρεται το καθεστώς προστασίας πίσω από το οποίο κρύβονταν δανειολήπτες που ενώ διαθέτουν ακίνητη περιουσία ή ακόμη και καταθέσεις, δεν πληρώνουν τις δόσεις τους.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να συνεχιστεί η προστασία της α΄ κατοικίας μόνο για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι και να καταργηθούν οι διατάξεις που συμφέρουν τους «πονηρούς» δανειολήπτες, οι οποίοι υπολογίζονται στις 15.000.

Διαβάστε επίσης

* Οδηγός επιβίωσης για υπερχρεωμένους - Πώς να ρυθμίσετε τα δάνειά σας

* Η διαδικασία για την υπαγωγή στη ρύθμιση «κουρέματος» των δόσεων στεγαστικών δανείων